От какво изпитваме страх?

Всеки човек го е страх от нещо - от високо(акрофобия), от паяци(арахнофобия), от затворени помещения(клаустрофобия), от змии(офиофобия), от смъртта(танатофобия) и т.н. Живеем в такова напрежение, че е нормално с всеки изминал ден страховете ни да се

2010-08-08 13:25:31
От какво изпитваме страх?
Всеки човек го е страх от нещо - от високо(акрофобия), от паяци(арахнофобия), от затворени помещения(клаустрофобия), от змии(офиофобия), от смъртта(танатофобия) и т.н. Живеем в такова напрежение, че е нормално с всеки изминал ден страховете ни да се увеличават. Постоянно слушаме за убийства, грабежи, рекети, терористични нападения - все неприятни и страшни неща.

10% от руснаците поне веднъж в живота си са изпитвали панически страх. 3-4% от руското население страдат от различни фобии. Понякога човек изпитва страх, без видима причина - върви си по улицата и изведнъж ръцете и краката му стават ледени, усеща сърцебиене, обхваща го страх - после му минава от само себе си. В такива случай ничия намеса не може да помогне.

Някои хора имат социални фобии. Те се страхуват, когато около тях има много хора и е навалица. Тогава имат чувството, че някой ги гледа с "лошо око". Някои от тях дори не могат да се хранят, когато при тях има човек и се страхуват да излязат извън дома си.

На хората им е втълпено, че трябва да притежават скъпи вещи, да имат стабилно семейство, да са преуспели в кариерата си, иначе за нищо не ги бива. Така хора, на които не им върви известно време, придобиват ниско самочувствие. Рекламите по телевизията също оказват влияние върху страховете и самочувствието на хората - рекламата за дезодорант, например, показва, че човек, който се е изпотил, мирише като прасе и хората, на които това понякога им се случва, изпитват срам. А  на всеки се е случвало и се случва в крайна сметка.

Хората, които не се чувстват комфортно в компанията на други хора, никога няма да преодолеят страха си, заради интернета. Човек може да прави всичко, стига у дома да има компютър и интернет - може да работи от дома си, да си плаща сметките, да си поръчва храна - да прави всичко необходимо, за да съществува, но да не среща други хора.

Оказва се, че вярващите хора не се поддават толкова на фобиите. Всеки, който вярва в Господ, е мъдър и не позволява на съзнанието си да не се контролира. Ако човек изпита панически страх, трябва да стегне мускулите си , да овладее своите чувства и след това да отпусне мускулите си. По този начин вие се отърсвате от страха и се връщате към нормалното си състояние. Мозъкът се сдобива с кислород и подава сигнал на тялото - така човек се успокоява. Въпреки че повечето лекари са на мнение, че фобията не е болест, ако тя ви пречи да водите нормален начин на живот, трябва да се обърнете към специалист, който ще ви помогне да я преодолеете. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия