Няколко неща, които трябва да научиш, преди да завършиш [част първа]

2014-10-22 14:45:00
Няколко неща, които трябва да научиш, преди да завършиш [част първа]
Снимка: thinkstockphotos.com

Защо повечето младежи се записват на университет? За да получат нови знания и да имат така желаната диплома. Но дали се случва точно това, което очакваме?

 

Истината е, че животът е най-големият учител и ни учи на уроци, които не се преподават никъде – нито в детската градина, нито в началното училище, нито в гимназията, нито дори в университета. Виж няколко неща, които трябва да знаеш, преди да завършиш:

 

Научи се на самоотбрана – в днешно време навън по улиците е опасно. За да си сигурен за своето здраве и живот, хубаво е да имаш поне елементарни познания по някое бойно изкуство. А защо не и по-задълбочени, ако те влече. Никога не знаеш къде и какво може да ти се случи, затова винаги трябва да си подготвен. Наученото обаче не бива да прилагаш, за да накажеш някой, който те дразни или нещо подобно, използвай бойните изкуства за защита, а не за нападение!

 

 

Глади дрехите си – сигурно сега не обръщаш много внимание на това, защото или не ти пука, или мама ти ги глади. След време обаче ще трябва да се оправяш сам. Научи се да гладиш дрехите си, защото е грозно да ходиш намачкат. Бръчките по лицето може да показват мъдрост, но не и тези по дрехите.

 

Поддържай чисто online присъствие – какво всъщност означава това? Винаги трябва да бъдеш внимателен какво качваш във Facebook. В момента може да не ти пука, но след време профилът ти в социалната мрежа може да ти изиграе лоша шега. В днешно време доста работодатели имат навика да преглеждат профилите на своите бъдещи служители и някои от тях си изграждат мнение именно оттам, нищо че това не е никак правилно. За да избегнеш подобно нещо, не качвай пиянски снимки, не пиши глупости и избягвай конфликтите. Нека профилът ти изглежда добре и не те злепоставя.

 

Приеми факта, че купоните ще се променят – досега не ти е пукало колко мръсно е оставало след купон, къде ще спиш и т.н. След време обаче, когато годинките се понатрупат, ще имаш съвсем друго виждане над нещата. Ще се ядосваш, когато някой остави петно на дивана ти /така както сега родителите ти побесняват, когато видят нещо подобно/, ще замениш стъклените чаши с пластмасови, за да не чистиш счупени парчета стъкло и ще подбираш внимателно гостите си. Това обаче не означава, че няма да се забавляваш.

 

Научи се да готвиш – досега може да си задоволявал глада си с junk food, но е време да се отучиш от този вреден навик. С напредване на възрастта метаболизма се забавя и нездравословната храна нанася все по-големи поражения върху организма ти. Затова започни да си готвиш, докато живееш с родителите си, за да имаш от кого да искаш съвети.

 

Отстоявай позициите си – много е важно да знаеш какво искаш и да отстояваш своите желания. Това, разбира се, не означава да влизаш в излишни конфликти с хората, а да знаеш как да защитаваш своите цели и да водиш дипломатически разговори. Старай се да не повишаваш тон и да не използваш неподходящи думи.

 

Не лъжи лекарите – какъв е смисълът да отидеш на преглед и да премълчиш част от истината? Колкото и да те е срам от нещо, което си направил или ти се е случило, трябва да го споделиш, в противен случай застрашаваш здравето си. Бъди честен, кажи какво е станало и няма да имаш излишни здравословни проблеми. Също така питай нещата, които те интересуват, лекарският кабинет не е място, където трябва да имаш притеснения.

 

Научи се как да се държиш на професионално ниво – скоро ще завършиш и ще започнеш да си търсиш работа. Трябва обаче да си добре подготвен, за да се харесаш на хората, които те интервюират. Научи се как да се изразяваш, какви дрехи са подходящи за интервю, как да се ръкостискаш и т.н. Има няколко статии, които ще ти бъдат полезни:

 

Как да се облечем, когато отиваме на интервю за работа

 

Грешките, които правят младежите, когато отидат на интервю за работа

 

Какви грешки се допускат най-често при кандидатстване за работа

 

Как да се държиш на интервю за работа

 

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия