Как да подобриш познанията си по чужд език

2014-09-02 14:51:00
Как да подобриш познанията си по чужд език
Снимка: thinkstockphotos.com

В днешно време е направо задължително човек да знае английски, дори е препоръчително да се знаят поне няколко чужди езика. За да владееш добре чуждите езици, трябва да учиш старателно и да ги практикуваш редовно. В противен случай рискуваш с времето да забравиш неща, които преди си владеел до съвършенство. Благодарение на интернет може да практикуваш чуждите езици, които знаеш, постоянно и с най-различни хора. Също така може да четеш книги на чужд език и да гледаш любимите си филми без субтитри, за да упражняваш езика си и да научаваш често използвани думи и фрази.

 

За да подобриш знанията си, трябва да започнеш да ги разширяваш. Може да сложиш етикети на нещата вкъщи с техните наименования на езика, който искаш да практикуваш. По този начин ще започнеш да мислиш за тях първо на чуждия език, а после на родния си. Така с времето ще ти е по-лесно да си съставяш изречения и да водиш непринуден разговор с чужденец.

 

 

Води си бележки. Когато си навън или където и да си, и срещнеш непозната чужда дума, запиши си и при първа възможност провери нейното значение. Направи си тетрадка – речник, в която ще има думи, които си срещал по една или друга причина и не си знаел какво означават. От време на време отваряй тази тетрадка и си преговаряй думите. Ако не ти се пише в тетрадка, записвай си думите в смартфона.

 

Както вече споменахме, за да не забравиш езика, който знаеш, трябва редовно да го практикуваш. Затова си намери познати, с които може да говориш на чужд език. Най-добре е това да са хора, на които той им е роден, за да те поправят, когато правиш грешки. Бъди честен с тях и им кажи, че ще се радваш да си говорите на всякакви теми, за да може да упражняваш езика и също така ще се радваш да те поправят и съветват, когато грешиш или не се изразяваш подходящо.

 

Вечер е хубаво да си лягаш с четиво на чужд език. Ако не обичаш да четеш книги, това може да е списание. А ако предпочиташ сърфирането в интернет, може да наблегнеш на статиите, написани на чужд език. Важното е да научаваш нова информация на чужд език и да си записваш непознатите думи и изрази.

 

Хубаво е да разбереш как най-лесно учиш чужд език. Някой запомнят само със слушане, други с четене, а трети трябва да положат доста усилия, за да постигнат така желаните резултати. Няма значение как, важното е да постигнеш целите, които си си поставил. Ако научаваш по-бързо и лесно, когато практикуваш езика, запиши се на курсове, където се набляга на говоренето. Ако предпочиташ да слушаш, гледай филми и сериали на чужд език. Ако ти е нужна практика, вземи си учебници и помагала и решавай упражненията, които са в тях.

 

Когато човек се учи на нещо, напълно нормално е да прави грешки. Затова не бива да се страхуваш да грешиш! Важното е да си правиш нужните изводи и да се учиш от грешките си. С течение на времето езика, който учиш, ще ти става все по-лесен и ще го говориш все по-свободно. Не се притеснявай, ако някой приятел се шегува с произношението ти, приеми го с усмивка на уста и продължавай да се упражняваш, както устно, така и писмено.

 

Освен филми и сериали, може да слушаш и радио. Там има предавания и коментари, които ще ти помогнат да научиш нови думи и изрази. Също така ще привлекат вниманието ти и ще те накарат да си максимално съсредоточен, за да чуеш това, което казват.

 

 

В интернет има доста сайтове, които ще коригират грешките ти. Намери този, който ти допада най-много, и го използвай при всеки удобен случай. Така ще пишеш що-годе правилно и ще научиш неща, които по една или друга причина не знаеш.

 

Слушането на песни е един добър начин да научиш нови думи и изрази и да поддържаш знанията си на ниво. Ако не можеш да си преведеш някакъв текст, виж го в интернет. Често човек трудно чува това, което се пее в песента, затова е добре да виждаш текстовете написани. Слушайки редовно любимите си парчета, ще подобриш знанията си и ще може спокойно да си ги припяваш.

 

Ако искаш да имаш правилно произношение, трябва да се запишеш и да се чуеш отстрани. Често хората си мислят, че звучат по един начин, а всъщност са далеч от истината. За да не се получи нещо такова и при теб, запиши се и се чуй. Ако имаш проблеми с акцента, може да се запишеш на курсове, където се набляга на говоренето и с течение на времето ще го доусъвършенстваш.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия