Най-често задаваните въпроси по време на интервю и най-добрите отговори

2014-07-02 14:00:00
Най-често задаваните въпроси по време на интервю и най-добрите отговори
Снимка: thinkstockphotos.com

Повечето хора, когато отидат на интервю, се притесняват и не успяват да покажат най-доброто от себе си. За да се справите с този проблем, хубаво е да бъдете добре информирани и да знаете горе-долу какви въпроси ще ви зададат. Тези, които са били на доста интервюта, вече имат опит и са наясно какво ще ги питат, но останалите трябва да се информират допълнително, за да бъдат максимално спокойни в присъствието на интервюиращите.

 

Разбира се, че не е нужно да наизустявате някакви отговори, по-скоро трябва да видите кои са най-често задаваните въпроси и да отговорите на тях наум. Веднъж като сте помислили върху въпросите, после ще ви е по-лесно да отговорите, когато ви питат. Но не рецитирайте чужди отговори, защото това си личи отдалеч, по-добре говорете това, което ви идва на ум.

 

Вижте топ 10 на най-често задаваните въпроси по време на интервю:

 

1. Успявате ли да се справите със стреса и напрежението по време на работа?

 

2. Защо напуснахте последната си работа? /ако не сте работили досега, не се притеснявайте и кажете истината, че това ще ви бъде първата работа, ако ви наемат/

 

3. В какво сте най-добри?

 

4. Какво искате да постигнете в бъдеще?

 

5. Кой е най-големият ви успех?

 

6. Кои са силните и слабите ви страни?

 

7. Защо кандидатствате при нас?

 

8. Защо трябва да наемем вас, а не някой друг кандидат?

 

9. Какво заплащане очаквате?

 

10. Разкажете ни за себе си.

 

След като видяхте кои са най-често задаваните въпроси по време на интервю, хубаво е да видите някакви насоки относно отговорите, които ще очакват от вас бъдещите ви работодатели:

 

1. В днешно време хората водят доста натоварен начин на живот и това води до стрес и напрежение, както в работата така и у дома. Истината е, че професионалистите имат нужда от известно количество стрес по време на работа, за да се стараят повече и да дават най-доброто от себе си. Някои хора са в пъти по-продуктивни, когато се намират в стресови ситуации, така че това е нож с две остриета, но аз смятам, че съм намерил/а баланса между добрия и лошия стрес и се справям добре с него.

 

 

 

 

2. Дори да сте напуснали предишната си работа, заради некоректното държание от страна на шефа и колегите ви, не го казвайте това на бъдещите си работодатели. Хората, с които сте работили доскоро, може да заслужават това, което говорите за тях, но това не прави добро впечатление, особено на хората, които искат да ви наемат, на които с основание ще се притесняват, че след време може да говорите лошо и за тях. Кажете, че се развивате и имате нужда от ново работно място, нова позиция и нови колеги. Обичате предизвикателствата, а да си намерите нова и хубава работа е именно такова. Ако сте били освободени, кажете истината, няма нищо лошо, че се е наложило да ви освободят поради някакви причини, най-често те са чисто финансови.

 

3. Тук трудно ще ви дадем насоки, защото всеки е добър в различни неща. Помислете какво ви се отдава и отговорете честно на този въпрос. Някои хора са добри в колективната работа, други в организационните дейности, трети в създаването на проекти и т.н. Открийте вашата сила и споделете за нея на бъдещите си работодатели.

 

4. Всеки човек има цели и мечти, които следва. Когато бъдещите ви работодатели ви зададат този въпрос, те се интересуват от вашите професионални цели, а не от личните ви. Затова не изпадайте в излишни подробности, че искате да обиколите света, да създадете семейство и т.н. Това е лична информация, която е подходяща за приятелите ви, а не за работодателите ви. Кажете, че имате намерение да се развивате и да се изкачвате по йерархичната стълба в работата. Интересувате от фирмата, защото е голяма и дава възможност на своите служители да се развиват, ако имат желание. Също така кажете, че имате амбицията да се развивате постоянно и за тази цел имате намерение да учите нови езици и да посещавате интересни и полезни семинари. Колкото по-амбициозни сте, толкова по-добро впечатление ще направите на бъдещите си работодатели.

 

5. Разкажете за нещо, което сте постигнали в професионален план. Ако не се сещате за конкретен случай, може да говорите общи приказки. Кажете, че за вас успехът е системно да се справяте добре на работното място и да се развивате, за да ставате все по-добри и по-добри. Когато резултатите от вашата работа са добри и удовлетворяват вас и околните, тогава вие знаете, че сте постигнали успех и сте доволни от това.

 

6. Всеки човек има положителни и отрицателни черти, затова не се страхувайте да говорите за тях. В никакъв случай не се опитвайте да се изкарвате перфектни, защото на всеки му е ясно, че такива хора не съществуват и още по време на интервюто си служите с лъжи, какво остава за по-нататък. Ако знаете добре своите плюсове и минуси, лесно ще превърнете отрицателните неща в положителни. Вместо да казвате, че тормозите подчинените си, като постоянно им искате отчети за свършената работа, кажете, че обичате да работите с организирани хора и проверявате нещата по няколко пъти, за да сте сигурни, че всичко е наред. Хубаво е, когато споделите за някоя своя отрицателна черта, след нея да кажете и нещо положително за себе си. Може да сте разхвърлени и бюрото ви никога да не е подредено, но за сметка на това спазвате поставените срокове, дори обичате да свършвате работата си предварително, за да може, ако нещо се случи, да имате няколко дни аванс . Бъдете искрени, когато говорите за своите положителни и отрицателни качества.

 

7. Според мен позицията, която предлагате, е подходяща за мен, защото се намира в сферата на моите интереси. Вашата фирма се ползва с добро име на пазара и това ще открие много възможности пред мен. Също така искам да бъда част от голям и добър екип, защото обичам да си сътруднича с хората и да бъда полезен, както на моите колеги, така и на клиентите.

 

 

8. Препоръчително е предварително да сте подготвили за този въпрос, за да може отговорът ви да бъде кратък, но изпълнен с достатъчно информация и да изглеждате наистина мотивирани. Много е важно да направите добро впечатление, докато отговаряте. Може да има по-квалифицирани кандидати от вас, но ако покажете, че сте амбицирани и наистина искате тази работа, напълно възможно е да предпочитат вас пред останалите. Хубаво е да споменете 2-3 качества, които притежавате и знаете, че ще ви бъдат полезни в работата.

 

9. Това е любимият въпрос на работодателите. Информирайте се предварително какво е средното заплащане за тази позиция и искайте малко по-високо. По този начин ще покажете, че цените труда си и не смятате да работите за без пари, както и ще дадете възможност на бъдещите си работодателите да смъкнат малко от желаната от вас сума. В никакъв случай не казвайте ниска сума, защото дори да ви наемат, винаги ще ви е яд, че ви използват и работите за малко пари. Ценете труда и образованието си.

 

10. Разкажете основното за вас, не бъдете досадно изчерпателни.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия