Няколко съвета за младежи, които за пръв път си търсят работа

2014-01-09 17:57:00
Няколко съвета за младежи, които за пръв път си търсят работа
Снимка: Dreamstime

На младежите никак не им е лесно да си намерят работа. На повечето места се търсят хора с опит, а те няма как да имат такъв, при положение, че досега са учили в училище или са току-що завършили студенти. Истински парадокс! Това води до започване на работа, която няма нищо общо с образованието. Доста младежи стават продавач-консултанти, сервитьори, бармани и т.н., защото не искат в сериозните фирми. Там им трябва хора със стаж и точка.

 

 

Ако не искаш да работиш какво да е, а искаш да се развиваш в областта, за която си учил, не се отказвай да търсиш подходящото работно място за теб. А ако ти се предложи стаж някъде – приеми, без значение дали е платен или ще ходиш, без да ти плащат. Ако се справяш добре, след време фирмата сама ще ти предложи да те назначи. Ако ли пък не, поне ще имаш някакъв опит, който ще може да впишеш в CV-то си.

 

Без значение за какво сте учили, трябва да сте наясно с очакванията си за първата работа. Имайте предвид, че конкуренцията е жестоко и на пазара на труда ще има доста хора, които ще са с по-богат опит от вашия. Но това не бива да ви притеснява. Ходете на интервюта, бъдете чаровни, бъдете себе си и покажете какво знаете и можете. Често опитът и дипломите не са определящи, ако успеете да спечелите с чара си интервюиращите.

 

Хубаво е, когато ви поканят на интервю, да знаете някаква информация за фирмата. В интернет ще намерите достатъчно. Не отивайте, без да се интересувате за каква позиция ви викат. Все пак трябва да им покажете, че искате да се занимавате с нещо определено, а не с каквото ви предложат.

 

Няма спор – човек най-лесно си намира работа, когато го урежда някой познат. Едно е да те предложи човек, който познава шефа и колегите си, друго е да разберат за теб случайно, благодарение на mail-а, който си изпратил. Затова кажи на всичките си познати, че си търсиш работа. Все някой може да ти помогне и да те уреди на позиция, която ти допада.

 

Може да ви се иска да работите нещо определено, но по-добре обмислите и алтернативни варианти. Все пак с каквото и да се захванете, вие трупате опит. Това не означава, че трябва да станете касиер или общ работник, но може да работите нещо, което е близко до професията, която искате да упражнявате. Така постепенно ще навлезете в материята и ще може да промените позицията си след време – в същата или в друга фирма, според стечение на обстоятелствата.

 

И най-важното – не се отказвайте! В днешно време не е лесно да си намериш работа, особено в малките градове и села, но не е и невъзможно! Затова търсете, докато намерите!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия