Какви въпроси да зададеш, когато отидеш на интервю за работа?

2013-08-07 14:34:00
Какви въпроси да зададеш, когато отидеш на интервю за работа?
Снимка: Dreamstime

Когато човек завърши образованието си /а защо не и преди това, стига да може да съчетава работата с ученето/, трябва да си намери работа, с която да си изкарва прилични приходи и постепенно да стане независим от родителите си.

 

Първите интервюта определено са изнервящи за тийнейджърите, които никога не са имали срещи с евентуални бъдещи работодатели. Но за всичко си има първи път. За да не забравите да попитате нещата, които ви интересуват, хубаво е да седнете и да помислите върху тях, преди да отидете на интервю. Това ще ви покаже в добра светлина, а и ще ви даде малко време да помислите върху нещата, които са ви казали по време на интервюто и това ще ви даде възможност да измислите нови въпроси, които ви интересуват.

 

 

Много е неприятно да отидеш на интервю за работа и да събеседваш с човек, който не знае как да проведе качествено разговор от такова естество. Затова бъдете достатъчно подготвени, за да вземете нещата в свои ръце, ако се наложи.

 

Директно попитайте каква е причината тази позиция да е свободна. Има няколко варианта – човекът, който е бил на нея, е напуснал; новооткрита е и е свързана с нов проект на фирмата; компанията не е била доволна от работата на предишния си служител и го е помолила да напусне. Също така трябва да попиташ какви са изискванията за тази позиция, ако все още не са ти ги казали. Често се случва човек да кандидатства за определена позиция с дадена длъжностна характеристика, но в действителност да изпълнява други задължения. Затова уточнете това предварително, за да няма неприятни изненади в последствие.

 

Хубаво е да се интересувате какъв е духът на компанията. Дали се събират често и прекарват понякога свободното си време заедно или взаимоотношения помежду им има от 9 до 18 часа. За да бъде една работа приятна и нещата да вървят гладко, трябва да има разбирателство и симпатии в колектива. Редовните тиймбилдинга спомагат за това.

 

Ако има нещо, което не ти е ясно, попитай. Не се притеснявай, че ще изглеждаш глупаво отстрани или нещо такова.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Minwu
преди 10 години

"Директно попитайте каква е причината тази позиция да е свободна" Все едно пък някой ще Ви дава обяснения!Заради такива *** статий много от младите се провалят. Най-полезния съвет, който мога да дам на тези, който за пръв път ще ходят на интервю е: Бъдете себе си! Никой не е перфектен, никой не знае всичко на света и всеки е започнал от 0-та. И шефовете го знаят това много добре. Не се правете на интересни. Обяснете какво можете и какво НЕ можете, покажете мотивация и не забравяйте да се обосновете. "Най-добър съм за тази позиция, защото.. съп правил това преди; защото съм човек, който дава всичко от себе си и т.н."

vladyman
преди 10 години

Искам само да коментирам две нещица с които не съм съгласен:"Също така трябва да попиташ какви са изискванията за тази позиция, ако все още не са ти ги казали" - не си губете времето да кандидатствате във фирми които дори не могат да дефинират какво точно търсят и предлагат. В най-добрият случай ще си загубите времето, в най-лошият ще бъдете прецакани."Хубаво е да се интересувате какъв е духът на компанията. Дали се събират често и прекарват понякога свободното си време заедно или взаимоотношения помежду им има от 9 до 18 часа" - В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ПИТАЙТЕ ЗА ТОВА АКО СТЕ МЛАДЕЖ ! При такъв въпрос от страна на младеж ВСЕКИ интервюиращ веднага ще остане с впечатлението, че сте купонджия или че сте мързелив.

papugai
преди 10 години

За заплата не питай, вече си се научил да фотосинтезираш.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия