Няколко причини, поради които НЕ може да си намерите работа

2014-02-25 15:59:00
Няколко причини, поради които НЕ може да си намерите работа
Снимка: Dreamstime

Ако наскоро сте завършили училище/университет и си търсите работа, наясно сте с факта, че това не става никак лесно. Особено в днешно време. Причината могат да бъдат както във вас, така и в околните. Ако от известно време ходите на интервюта за работа, но така и не успявате да си намерите, вижте защо се получава така:

 

Прекалено квалифициран сте – когато човек знае възможностите си и е добре квалифициран, той няма как да се съгласи да работи за никакви пари. Колкото и да са му нужни те. Това го знаят и самите фирми. Голяма част от тях са готови да отхвърлят CV-то ви, ако сте прекалено квалифицирани и ще искате високо заплащане. За тях е по-добре да си намерят някой по-малко опитен или наивен кандидат, който ще се съгласи на минимално за позицията заплащане.

 

 

Интервюто е фиктивно – много пъти се пуска обява в интернет за някаква длъжност, но всъщност кандидатът за обявената позиция вече е предварително избран. При такива обстоятелства, колкото и добре да се представите, шансът да постъпите на работа клони към нула.

 

Външният ви вид е неподходящ – както казват „По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Затова, когато отивате на интервю за работа, старайте се да изглеждате добре и да бъдете спретнати. В никакъв случай не се обличайте със стари и скъсани дрехи и не ходете с мазна коса или неподдържан маникюр. Не прекалявайте с грима и облеклото, но и не изглеждайте занемарено.

 

Нямате никакви препоръки – не е нужно някой да ви препоръчва, но доста фирми се влияят от това. Контактите са изключително полезни и е хубаво да ги имате. Затова, където и да отидете на работа, тръгвайте си с добро, за да може да поискате след време препоръки или да ви подадат ръка.

 

Компанията иска да наеме евтина работна ръка – в такъв случай нищо няма да ви помогне, освен ако не се съгласите на ниско заплащане. Но по-добре не го правете! Обидно е да знаете много, да сте квалифицирани, да имате опит и да работите на някого за без пари. По-добре оставете друг да вземе позицията и да взима ниско заплащане.

 

Не сте се държали добре на интервюто – първото впечатление е изключително важно, защото няма как да оставите второ първо впечатление. Затова внимавайте как се държите с бъдещия си работодател. Дрехите ви трябва да са чисти и подходящи, не бива да дъвчете дъвка, да говорите на висок глас, да се държите надменно и да спорите за глупости. Бъдете любезни, ведри и усмихнати т.н.

 

Нямате достатъчно опит – много е кофти, че повечето фирми търсят хора с опит, а един млад човек няма откъде да има такъв. Не се отчайвайте! Може да нямате натрупан опит в различни фирми, но това не означава, че не може да имате такъв, благодарение на допълнителната литература, която четете и въпросите, които задавате на подходящите хора. Не е нужно да сте обиколили няколко фирми, за да сте натрупали нужни опит. Просто бъдете достатъчно уведомени относно нещата, които са свързани с позицията, за която кандидатствате.

 

CV-то ви не отговаря на нужните стандарти – в днешно време повечето фирми искат автобиография по европейски стандарт и не гледат на добро око на всякакви други формати. Ако се затруднявате да си оформите сами документите, поискайте помощ от някого. Много е важно обаче те да изглеждат добре, за да изпъкнат сред останалите кандидатури.И не забравяйте - хвалете се наличните ви сертификати.

 

Кандидатурата ви не е била разгледана – за някои позиции има толкова много желаещи, че на HR-ите им е трудно да разгледат всички изпратени CV-та. Напълно възможно е да не са ви се обадили, не защото не сте подходящ за позицията, а просто защото не са стигнали до вашия e-mail.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия