Интервю за работа за пръв път - не е толкова страшно, колкото изглежда

2013-03-15 16:16:00
Интервю за работа за  пръв път - не е толкова страшно, колкото изглежда
Снимка: Dreamstime

Почти всеки човек е ходил на интервю за работа. Определено най-страшно е първото, защото човек няма опит и не знае как да се държи. Вълнението е голямо и това интервю ще помни дъъъъълго време.

 

Какво е хубаво да знаете, преди да се явите за пръв път на интервю за работа?

 

Щом сте стигнали до интервю за работа, най-вероятно сте изпратили своето CV и мотивационно писмо и имате интерес към въпросната позиция. Дори да нямате стаж, не бива да се притеснявате, защото вашият потенциален шеф е наясно с това, благодарение на информацията, която сте описали в CV-то си. Младите хора може да нямат опит, но има други предимства пред останалите. Ако работодателят ви хареса, той ще ви обучи по негов стил, а това определено е добре за компанията или поне за шефа, който смята, че неговият маниер на работа е най-правилен и ефикасен. Хората, които за пръв път тръгват на работа, са силно мотивирани и имат желание да се научат. Повечето умни работодатели търсят именно такива хора – които са млади и не са уморени от работа. Също така повечето младежи знаят няколко чужди езика, а това е в плюс за всяка една компания.

 

 

Вижте няколко съвета, които е добре да спазвате, за да протече интервюто ви за работа максимално удовлетворяващо:

 

Не използвайте изрази като „Аз мога“ и „Аз знам“ - те са изключително неподходящи, особено при хора, които нямат опит. Може да имате известни познания в тази сфера, но те не са достатъчни, при положение, че нямате стаж по специалността. По-добре кажете, че имате желание да се научите на нови неща, отколкото да заблуждавате бъдещия си работодател, че сте наясно с това, което ще правите, ако ви наемат.

 

Не отказвайте неплатен стаж – повечето младежи смятат, че е загуба на време да ходят на стаж, без да получават заплата. Това може да бъде добър скок за вас, особено ако ще стажувате в известна фирма, която има добра репутация. Отделете няколко месеца и посещавайте въпросната компания. Първо, има шанс да продължите да работите за нея на заплата, второ, този стаж ще прави добро впечатление на бъдещите ви работодатели. Няколко месеца не са чак толкова много време, колкото ви изглежда, така че, ако имате желание, ще успеете да отделите нужното време. Все пак това е инвестиция във вашето бъдеще.

 

Не се притеснявайте, че нямате опит – това, че не сте работили по специалността си, не означава, че трябва да се чувствате некомфортно по време на интервюто. Това, което трябва да направите, е да се постараете да направите наистина добро впечатление на бъдещия си работодател. Покажете му, че сте дисциплинирана, амбициозна и отговорна личност и че няма да сбърка, ако се спре на вас като кадър на компанията.

 

Не закъснявайте и се облечете подходящо – не бива да закъснявате за интервю за работа, защото това показва, че не сте особено отговорни, а никой не иска да работи с хора, на които не може да се разчита. Затова тръгнете по-рано от вкъщи, но отидете навреме. Може да сте там половин час преди уговорения час, но важното е, че ще бъдете там, когато трябва. Също така трябва да бъдете прецизни при избора на дрехи. Той зависи от позицията, за която кандидатствате. Не се обличайте провокативно и не се гримирайте сякаш отивате на дискотека. Облечете се добре и сложете малко грим, колкото да не е без хич.

 

Снимка: sxc.hu

 

Покажете, че имате желание за тази позиция – когато отидете не интервю на работа, трябва да покажете на бъдещия си работодател, че имате желание да работите в тази сфера и че не кандидатствате, само за да запълните свободното си време и да си докарате някой допълнителен лев /дори това да е вярно, нека тази информация си остане за вас!/. Покажете му, че имате хъс и желание да започнете да работите .

 

Бъдете внимателни, когато обсъждате заплатата – в последно време все повече работодатели задават въпроса „Какво заплащате очаквате?“. Този въпрос е нож с две остриета, затова трябва да подходите изключително внимателно. Информирайте се каква е заплатата на хората, работещи в тази сфера и назовете съответната сума. Не искайте повече пари, но и не сваляйте прекалено много. Трябва да знаете цената на труда си и да я отстоявате. Затова кажете сумата, която смятате, че заслужавате. Ако работите съвестно след няколко месеца заплатата ви ще се повиши.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
vladyman
преди 11 години

Първите три съвета са безумно грешни. Казвам го от личен опит. 1)"Не използвайте изрази като Аз мога и Аз знам. Напротив, ползвайте ги. "Желая да се науча" в днешно време, при бруталната безработица и изоблие от ниско и средноквалифицирани кадри е безумно да го кажеш. Като ти не "знаеш", то почти със сигурност има някой безработен който "знае". Това не значи да лъжете разбира се, просто избягвайте да говорите за слабостите си.2)"Не отказвайте неплатен стаж"Приемайте неплатен стаж само и единствено ако целта ви е да трупате опит. Обещания от типа "след Х месеца неплатен стаж ще ти предложим договор" обикновено са лъжи. Важи особено за нискоквалифицирани професии. 3)"Не се притеснявайте, че нямате опит това, че не сте работили по специалността си, не означава, че трябва да се чувствате некомфортно по време на интервюто. Това, което трябва да направите, е да се постараете да направите наистина добро впечатление на бъдещия си работодател. Покажете му, че сте дисциплинирана, амбициозна и отговорна личност и че няма да сбърка, ако се спре на вас като кадър на компанията."Абсолютно НЕ. Във времена на криза работодателите искат качествени, опитни служители. На никой не му трябват служители които евентуално чак след половин-една година ще бъдат горе-долу компетентни. Затова е хубаво по време на следването си да натрупате стаж (именно тогава е времето за неплатен стаж) за да имате поне някакъв опит. Хубаво е също така да имате някакво портфолио - проекти които сте правили, състезания в които сте участвали, допълнителни сертификати които имате. Иначе просто нямате шанс. Казвам го като наскоро завършил човек, който вижда как 2/3 от състудентите му имат гигантски трудности с намирането на работа. За съжаление, в съврменният свят наличието на диплома отдавна не е достатъчно...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия