Официално: 11-ти и 12-ти клас ще продължат да изучават история

2014-02-20 19:34:00
Официално: 11-ти и 12-ти клас ще продължат да изучават история
Снимка: sxc.hu

В последните няколко дни се разрази истински скандал, в центъра, на който попадна родното образования. След като беше пуснат слух, че образователното министерство предвижда радикални реформи в българските училища, мнозина не скриха своето възмущение и неодобрение. Най-силен отзив обаче предизвика предложението предметът „История” да отпадне от програмата за 11 и 12 клас.

 

 

Именно това се предвиждаше в проект "За по-качествено образование", който е по европейската програма "Развитие на човешките ресурси". Екипът разработил проекта опита да убеди мнозина, че той е наистина качествено изработен, с оглед на факта, че са били извършени множество консултации с психолози, учители и ученици. Резултат обаче, така и не се хареса на обществото, а дори напротив, предизвика масови, макар и онлайн протести.

 

От образователното министерство побързаха да заявят, че те се ограничават от тези предложения и обясниха възникналото положение, чрез желанието си да бъдат прозрачни, което ги задължавало да качат всички разработени проектни, независимо дали са одобрени или не. Именно поради тази причина е бил качен и въпросния проект.

 

„На сайта на МОН има проекти за програми по история, български език, география, математика и по информационни технологии, но към закона, предложен от ГЕРБ. Ако не ги покажа тези програми, има обвинения, че не съм прозрачна, а когато ги покажа, съм прекалено прозрачна и започват жалби и протести", оплака се министърът на образованието.

 

Тя също така изрази своята подкрепа и радост, че мнозина наистина се интересуват от българското образование, което неминуемо ще помогне на работата на министерството, с оглед на факта, че ще има коректив, който да му помага да върши работата си прецизно.

 

„История на България, български език и география трябва да се учат до края на учебния процес, защото с тях е свързана нашата национална гордост и националното ни самосъзнание” — заяви Клисарова, с което за пореден път изказа своето неодобрение към проекта.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
YSMF
преди 10 години

Оставаше и да я въведат тази простотия.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия