Бъдещето на образованието — Lightboard

2013-12-10 16:00:00
Бъдещето на образованието — Lightboard
Снимка: sites.google.com/site/northwesternlightboard

Училищата има множество недостатъци. Не искаме да засягаме всички, защото едва ли би ни стигнал и месец, за да ги опишем, но е хубаво да започнем с нещо малко, което постепенно ще доведе до големи промени. Именно това е направил и американският професор от университета Норт Уестърн в Чикаго Майкъл Пешкин. С неговото изобретение, той неминуемо ще предизвика така очакваната революция в образованието, която ще се справи с доста от проблемите.

 

 

Проектът му, който вече е реалност носи името Lightboard и какво можете да се досетите представлява "светеща дъска". Той цели да замести използваните в повечето образователни институции дъски, които има редица недостатъци и според него са неподходящ метод за образование.

 

Най-големите акценти се поставят върху два проблема, които успешно използва, за да ни убеди в достойнството и качествата на изобретението. Първият проблем е свързан с факта, че учителят, който използва дъската е принуден да бъде с гръб към учениците, както и че всеки път, когато трябва да обясни някоя схема и чертеж, той отново трябва да се обърне. Вторият проблем е бавното и невинаги успешно свързване с други мултимедийни устройства, чрез които да предаде някакво изображение. За ясна му проекция е необходима равна, бяла повърхност, а както добре знаем, не всички преподавателски дъски са бели.

 

В тези случаи се появява новата Lightboard, която успешно се справя с всички проблеми. Изобретението представлява напълно прозрачно архитектурно стъкло, по което се пише с флуоресциращи маркери. Написаното или нарисуваното прилича повече на холограма и се чете еднакво лесно и от двете страни на дъската, тъй като тя има два дисплея, който успяват да обърнат текста, така че да бъде еднакво четим и от двете страни.

 

По този начин, освен че за учителя ще бъде много по-лесно да преподава и учениците със сигурност ще бъдат далеч по-заинтересовани и включени в процеса на получаване на нови знания. Едно от най-големите му предимства обаче е фактът, че устройството може да показва на "екрана" си мултимедийно съдържание от най-обикновен проектор. И като допълнение, учителят може да слага бележки или пък да отбелязва върху схемите.

 

Ако всичко все още ви изглежда някак нереално или пък просто сте заинтересовани от проекта може да видите видеото по-долу, в която професорът дава кратък анонс на изобретението си:

 

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия