Страховете, които не си признаваме, че имаме

2013-11-30 15:00:00
Страховете, които не си признаваме, че имаме
Снимка: sxc.hu

Всеки един от нас е изпълнен с множество страхове. Не говорим за очевидните фобии, които са индивидуални за всеки, а за онези вътрешни притеснения, които често не признаваме дори към самите нас. Смятаме, че ако споделим за тях ще изглеждаме по-малко значими, уникални, силни или просто ще нарушат репутацията ни. Всичко това е една огромна заблуда и въпреки, че всичко го знаят, голяма част от хората продължават да крият част от страховете си. Ето и най-често срещаните:

 

 

Страх от новостите

 

Новостите са една необятна и непозната сфера, в която често сме принудени да попаднем. Нормално е да се страхуваме от новото, тъй като всичко около нас се променя и ние се чувстваме като малко дете, изгубило майка си в тълпата, но въпреки всичко трябва да намерим сили да се справим със страха, тъй като новото е и една безкрайна възможност, от която трябва да се възползваме. Само чрез него можем да опознаем и постигнем прогреса, която трябва да бъде наша висша цел.

 

Страх от некомпетентност

 

Всеки един от нас го е изпитвал, тъй като ние постоянно се учим и когато попаднем в някоя нова среда, където тепърва трябва да получаваме нови знания, ние се чувстваме некомфортно и се страхуваме, че ще покажем нашета уязвимост. Явен индикатор за наличието на този страх е фактът, че повечето ученици и студенти се страхуват да зададат въпрос по време на обучението, тъй като по този начин ще покажат некомпетентност, което е много погрешно схващане. Заради него рискуваме да се лишим от много знания и наистина да се превърнем в некомпетентни.

 

Страх, че ще бъдем отхвърлени

 

Колкото и да го отричат мнозина от нас, едва ли ще се намери човек, който да не иска да бъде харесван от другите. Дори и да не желае да се превръща в душата на компанията и център на внимание, всеки обича да бъде харесван. Най-големите страхове се пораждат от най-големите ни желание, тази максима важи и в този случай. Всеки един от нас при запознаване с нови хора изпитва моментен страх, че няма да се представи в подходящата светлина и няма да бъде харесан. Този страх, често ни кара да се превръщаме в изкуствени образи, които могат да ни навлекът нежелан резултат, затова колкото и да се страхувате, бъдете себе си, това е единственият начин да намерите хора, които наистина да ви подхождат и разбират.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия