Какво чувствате, след като допуснете грешка?

2013-11-22 16:00:00
Какво чувствате, след като допуснете грешка?
Снимка: Dreamstime

Няма безгрешни хора на този свят! И въпреки че знаем това, всеки път изпитваме угризения, когато допуснем грешка. Да, някои грешат по-често, други – по-рядко, но е факт, че се случва на всеки! Кои са чувствата, които изпитваме всеки път, когато грешим?

 

Срам – това се случва основно при притеснителните личности, но дори тези, които твърдят, че „срамът се срамува от тях“, също се срамуват, когато допуснат някаква грешка в живота си.

 

 

Гняв – срамът определено е по-леката форма на гнева. Хората, които са свикнали да изпипват нещата, се ядосват, когато не се случи това, което са си представяли. Те са склонни дълго време да са ядосани на себе си, особено когато грешката е по-сериозна.

 

Вина – това е най-честата емоция, срещана след допускането на грешка. Хората се винят за това, че не са успели да преценят навреме ситуация и да предотвратят случилото се. Но, ако всеки имаше тази способност, думата „грешка“, просто нямаше да съществува.

 

Дискомфорт – някои хора преживяват нещата по-лично и са склонни да се почувстват физически и психически зле, след като са сгрешили. На някои им става лошо, други усещат болки в корема, а трети цялостен дискомфорт. Известно време след това им минава и нещата се нормализират.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия