Защо трябва да четем?

2013-11-04 00:10:00
Защо трябва да четем?
Снимка: sxc.hu

Колкото и да се опитваме да бъдем оригинални, едва ли можем да направим реалността по-различна от сегашната. Осъзнаваме, че за все повече млади хора първият досег с книга е продиктуван от опасния задължителен списък с разни "скучни" писания, с които всеки ученик е длъжен да се запознае. Да налагаш на някого какво да прави не е от най-добрите начини да го зарибиш към иначе интересното и изключително занимание - четенето. Затова сме ви подготвили няколко факта, с които се надяваме да осъзнаете, че чрез четенето вие инвестирате в себе си. Ето и причините поради, които си заслужава да четете:

 

 

За удоволствие

 

Неслучайно решихме да започнем точно с тази причина, защото смятаме, че тя е фундаментална и без нея всички останали са безсмислени. Както споменахме по-рано, колкото и полезен да е даден процес, ако той е наложен насилствено, ще предизвиква само лоши асоциации и шанса да се стигне до същността му е изключително малък. За това е наистина важно да намерите онзи жанр, който е вашият и които ще е способен да ви накара да отворите книга в свободното си време, тъй като сте наистина запленени от нея.

 

За да сме грамотни

 

Не се справяте особено добре в часа по български език и то защото правописът ви куца? Не се безпокойте не сте единствените и при желание лесно може да се справите с този проблем. Както се сещате лечението е четене, тъй като докато четем, макар и да не осъзнаваме работи нашата визуална памет и мислено фотографира всяка една дума, затова следващият път когато я изпишем неправилно ще имаме странното и необяснимо чувство, че нещо не е наред.

 

Богат речник

 

Друг факт, които може да ви накара да погледнете на четенето с друго око и да осъзнаете, че е наистина полезно е развиването на вашият речник. Колкото по-богата е речта ви, толкова по-гладко и добре ще се изказвате, което няма как да не бъде забелязано от останалите. Благодарение на книгите може да научите множество нови думи, които са напълно непознати за вас, но с помощта на смисъла на контекста да отгатнете тяхното значение и да ги пъхнете в речниковия си запас.

 

За да можем да мечтаем

 

Решихме да завършим класацията с един изключително важен и любим за нас факт, а именно че четенето ни помага да мечтаем. Това е така, тъй като чрез четенето ние лесно тренираме въображението си да създава определени светове, описани в дадена книга, което е една много добра подготовка лесно и бързо да визуализираме мечтите си и да не спираме да ги следваме, тъй като вече сме се докоснали до тях, макар и само ментално.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
EinGutesKind
преди 10 години

Само дето повечето книги бъкат от правописни и пунктуационни грешки...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия