Защо трябва да ходиш на училище?

2013-08-29 11:45:00
Защо трябва да ходиш на училище?
Снимка: Dreamstime

Остават малко повече от 2 седмици до първия училищен звънец за 2013 година. За някои ходенето на даскало е нещо готино, за други е приятно разнообразие на сивото ежедневие, а за трети е излишен тормоз. С наближаване на 15-и септември все повече ученици се питат „Защо всъщност трябва да ходя на училище?“.

 

 

Ако помолите един тийнейджър да ви опише какво представлява ходенето на даскало за него, той най-вероятно би казал, че това е едно напълно излишно усилие, че не вижда смисъл да прекарва 6-7 часа в една стара сграда, пълна с деца на различна възраст и накрая да получава куп домашни за другия ден. В момента ходенето на училище може да ви се струва излишно, но то всъщност ви помага след години да се насладите на повечето положителни емоции, които предлага животът. Ако нямате обща култура и образование, което да е на ниво, най-вероятно ще изкарвате прехраната си по доста тежък начин и това ще ви лиши от куп удоволствия. Няма да имате достатъчно пари, за да ходите на почивки и екскурзии или за да си купувате скъпи вещи, няма да имате възможност за развитие и като цяло няма да изпитвате удоволствие, че живеете.

 

Не си мислете, че общата култура е нещо излишно и не е нужно да знаете кога е започнала Първата световна война. Всъщност знанието е сила. Когато научавате нови неща, свързани с хора, история, география, биология, химия и т.н., вие имате информация, която след време може да използвате, за да изпъкнете пред някого или по време на дискусия. Разбира се, това не означава, че трябва да парадирате със знанията си, защото това е доста дразнещо. Но част от нещата, които знаете, ще ви бъдат от полза в ежедневието – ако сте добри по математика ще ви е по-лесно да пресметнете ДДС-то на един продукт, знанията ви по география ще са ви полезни, когато пътувате, тези по български език, когато пишете мотивационно писмо и т.н. В училище често се учат наистина излишни неща, но сред тях има и полезни, които трябва да запомните.

 

Училището не е единственото място, където ще научите нови неща и ще получите диплома за образование. След 12-и клас пред вас се появява едно ново предизвикателство – университетът. Но, за да влезете в престижно висше училище и да учите това, което наистина ви харесва, а не това, за което ви стига успехът, трябва да полагате старания през 5-те години, прекарани в гимназията. След като завършите и висшето си образование, вие ще знаете достатъчно и ще може да си намерите работа, която да практикувате с удоволствие, а не по задължение и за пари. Използвайте гимназията като отправна точка за своята академична кариера.

 

Снимка: Dreamstime

 

Всяко нещо си има своите положителни и отрицателни страни. Може в края на учебния ден да имате купища домашни за другия, но часовете, прекарани със съучениците, са толкова ценни, че това се преживява лесно. В училище има много тийнейджъри и деца и сред тях винаги може да намериш близки приятели, с които да си прекарваш готино както по време на даскало, така и през свободното си време. По този начин ще създадете приятелства, някои от тях ще приключат с последния училищен звънец, но други ще бъдат за цял живот.

 

Затова, вместо да се ядосвате, че скоро свършва лятната ваканция и започва учебната година, радвайте се, че ще прекарвате повече време със съучениците си и ще правите щуротии.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
diditen
преди 10 години

FuCkkk13 хахах МНОГО точно казано :Д

~The Smile~
преди 10 години

Ходенето на училище за мен е много приятно разнообразие. Не ми е хубаво да стоя само вкъщи и нищо да не правя. Някак си ми е скучно. Винаги едва дочаквам да мине лятната ваканция и да дойде училището. Не разбирам учениците, които казват вкиснато "Гадост, лятната ваканция свършва"; "Не искам да ходя на училище" и подобни неща...

wish.it
преди 10 години

Нямам търпение да започне училището!! <33

FuCKkK13
преди 10 години

да,много са ценни часовете прекарани със съученици ,чак ми идва да ги избия половината 8-)

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия