Училище сред природата - нови хоризонти в общуването!

2013-06-24 11:30:00
Училище сред природата - нови хоризонти в общуването!
Снимка: Dreamstime

Учениците от 19 СОУ "Елин Пелин" София, бяха на зелено училище по линия на проекта "Подай Ръка", осъществен с финансовата помощ на ЦОИДУЕМ ЦЕНТЪРЪТ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА – ЦОИДУЕМ финансира 19 СОУ ”Елин Пелин”- гр. София по конкурсна процедура 33.10-2012г. и това даде възможност на учениците от 19 СОУ”Елин Пелин” да проведат училище сред природата, което е безплатно за учениците участвали в дейностите по проекта.

 

Групата ученици отседнаха в подножието на Пирин планина, гр. Добринище в периода от 30.05. до 03.06.2013г. Програмата беше изпъстрена с разходки сред природата, планинския водач Илия разказа за природните забележителности на местността, съпоставиха изгледите на Рила, Пирин и Родопи планини, които реално могат да се наблюдават там. Всички се възхищаваха от величието и красотата им. Имаше и желаещи, които си набраха цъфнали билки по поляните, като лайка и мащерка.

 

Докоснаха се до местните занаяти и традиции, което беше възможно в еко центъра в с. Добърско. С помощта на служителите от центъра децата си изработиха пухени сувенири, точеха баници, правиха бонбони и захарни петлета. С помощта на учители от местното училище се запознаха с характерните птици и животни за района, както и растителни видове, говориха за билките и изчезващите видове в природата. Не липсваха песни и танци, както и драматизации на познати за децата приказки. Срещата-обучение премина много емоционално, не спираха въпросите, а всички научихме повече за нашата природа. В деня на детето 01.06. нашата група си включи в общоградския празник на гр .Добринище, край градския басейн. В програмата имаше изпълнения на танци, сценки, поздравления кам всички присъстващи. Тази среща даде възможност за пряк контакт и комуникация на децата с местните им връстници, обмениха се мисли и се създадоха нови запознанства. Денят приключи още по-вълнуващо, когато местни жители от гр. Добринище ни обучаваха в местни танци. За хорото няма възраст и не ти трябва партньор, трябва ти само сърци и душа, за да заиграеш.

 

Сред игрите на открито децата имаха желание да нахранят животните в зоокъта на хотела, както и да се запознаят с някои билки и цветя типични за района, които се отглеждат в хотелската градина. В ранните следобеди всички желаещи имаха възможност за посетят басейна и джакузито на хотела.

 

Престоят ни сред природата и неформалната обстановка благоприятстваха за развитие потенциала на учениците, дадоха възможност за разкрият своите таланти, да споделят свои мисли, създадоха се нови приятелства. Този вид на общуване повиши самочувствието на децата, засили тяхната мотивация да се изявяват в училищни мероприятия или група, засили се доверието към училището, като място за любими занимания и среда, в която може за научиш повече.

 

Благодарение на тези дейности се развива не само мисленето, но и фантазията на учениците, изграждат се морални, поведенчески и изобразителни навици и умения.

 

В съзвучие с философията за промяна в българското училище нарасна важността, която то придава на споделяне на ценности и формиране на обща политика за постигане на качествено образование за всяко дете с отчитане на неговата индивидуалност, етнокултурна идентичност, очаквания, възможности и потребности.

 

Благодарим на всички, които помогнаха да направим това обучение сред природата, като един незабравим спомен в съзнанието на нашите ученици. Благодарим и на техните родители, които ни се довериха на нас учителите и направиха възможно това да се случи!

Автор: Ралица Солакова

КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия