Любовта към животните може да ви помогне да се представяте по-добре на изпитите

2013-04-11 17:49:00
Любовта към животните може да ви помогне да се представяте по-добре на изпитите
Снимка: sxc.hu

Всички собственици на домашни любимци вероятно знаят колко приятно и успокоително е да гушнат своето животно след дългия и напрегнат ден, който са имали. Това обаче далеч не е единственото предимство на това да си отглеждаш куче или коте вкъщи. Оказва се, че галенето на домашния любимец и прекарването на повече време с него може да доведе до повишаване на успеха в училище или университета, пише в. “Telegraph”.

 

До подобен извод стигнали специалисти от университета в Абърдийн, които през февруари провели експеримент с участието на голдън ретривъри и лабрадори, които можели да бъдат гушкани и галени в отделена специално за целта стая.

 

 

Именно така изследователите установили, че студентите, които се възползвали от възможността за контакт с някое куче, повишили успеха си и започнали да се представят по-добре на изпитите. И обратното – при студентите, които не проявили интерес към „кучешката стая”, не се наблюдавала никаква съществена промяна в академичното им представяне.

 

Следващия месец, по време на сесията, опцията за галене и гушкане на голдън ретривъри и лабрадори отново ще бъде възможна в Абърдийнския университет. Така преподавателите се надяват, че ще успеят да помогнат на студентите си да изкарат по-високи оценки на изпитите.

 

И все пак, на какво се дължи тази положителна промяна в академичните постижения на учащите се? Според изследователите, любовта към животните и близостта с тях намаляват нивата на кортизол в кръвта – хормонът на стреса, и същевременно водят до отделянето на ендорфини, които зареждат с добро настроение. Всичко това резултира в по-добро представяне на изпитите.

 

Всъщност редица топ университети, сред които Харвард и Йейл, отдавна предлагат на своите студенти възможността да си вземат куче за няколко дни под наем, също както взимат книги от библиотеката. Ръководителите на висшите учебни заведения смятат, че това помага на учащите се да релаксират и да намалят нивата на стреса по време на сесия.

 

Все още ли се колебаете дали да не обърнете малко повече внимание на кучето си преди утрешното ви контролно? :)

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия