Какъв е ключът към успешното представяне на изпити?

2013-03-27 20:02:00
Какъв е ключът към успешното представяне на изпити?
Снимка: sxc.hu

Колкото и да си е научил уроците един ученик или студент в него винаги се таи поне малко притеснение, дали ще успее да се справи на предстоящия си изпит. Това, разбира се, е съвсем нормално, но дали именно в него не се крие главната причина за провалите ни? Съвместно изследване на германски и австралийски учени намери категоричен отговор на този въпрос, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Специалистите решили да сравнят как две групи студенти от по 20 човека се справят с дадения изпит в две различни ситуации. В първата младежите не получили никакви допълнителни инструкции, а просто се явили на контролното. Във втората обаче на всички студенти им било казано, че по време на електронния изпит на компютърния екран за кратък период от време ще се появява верният отговор на теста, който решават. Изследваните лица били уверени, че техният мозък ще регистрира верния отговор, въпреки че те едва ли ще го видят с очите си, тъй като той ще се появи и изчезне твърде бързо.

 

Всички студенти получили еднакво време за решаване на теста. След приключването му техните резултати били сравнени, а учените останали изумени от тях. Оказало се, че във втория случай, при който младежите вярвали, че виждат и на подсъзнателно ниво знаят верните отговори на въпросите в теста, те се справили значително по-добре от останалите, които просто се явили на изпита.

 

Резултатите от експеримента ясно показват, че ключът към успешното представяне във всяка изпитна ситуация се крие не само в добре научения материал, но и в увереността, че знаем верните отговори, и в спокойствието, че ще се справим с възложените ни задачи. Именно при наличието на тези два фактора мозъкът започва да работи на пълни обороти и използва целия си потенциал за решаването на поставените въпроси.

 

Следващия път, когато ви предстои важно контролно, опитайте се да се чувствате по-уверени в знанията и възможностите си и не позволявайте на притеснението и напрежението да надделеят над емоциите ви. Така със сигурност ще успеете да се справите много по-добре.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
jasmins
преди 11 години

Не, не е единствен :Д

EinGutesKind
преди 11 години

Не е вярно. Като съм сигурен и спокоен, винаги се провалям, и обратно - като мисля, че нищо не знам, изкарвам високи оценки.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия