(Без)опасно пътуване с влак

2012-08-07 10:34:00
(Без)опасно пътуване с влак
Снимка: sxc.hu

В България пътуването с влак определено е екстремно преживяване. В нощните влакове често се случват кражби, има опасност от възникване на пожар, а закъсненията са нещо, което все по-рядко прави впечатление на пасажерите. Тази нощ е имало закъснение от 90 минути заради пожар близо до Белоградчишките скали. Но какво да се прави, всичко се случва. Въпросът е човек да пази себе си и своя багаж.

 

Въпреки че пътуването с влак не допада на доста хора, няма как да подминем факта, че този начин на придвижване често е по-евтин, както в рамките на България, така и извън нея. За съжаление, в най-скоро време цените на билетите може да скочат, ако Siemens купи нашите железници.

 

Докато все още имате желание и пари да пътувате с БДЖ, вижте няколко правила, които е хубаво да спазвате, за да избегнете неприятни инциденти.

 

На гарата

Редовно следете разписанието на влаковете. Често се случва то да бъде променяно в последния момент поради закъснение. Отидете 30 минути преди часа на тръгване, за да не тичате с изплезен език след последния вагон на влака. Ако ще пътувате нощно време, не ходете сами на гарата, защото там се навъртат всякакви хора. Помолете родителите си или близки приятели да ви изпратят.

 

Снимка: sxc.hu

 

Постарайте се да имате максимално малко багаж. Препоръчително е да успеете да съберете всичко в един куфар/сак, а не да мъкнете още 2-3 торбички с вас, защото рискувате да загубите някоя от тях. Дръжте багажа си винаги до вас, не го оставяйте без наблюдение, защото може повече да не го видите. Нека най-важните и скъпи неща са във вас, а не в багажа – пари, документи, GSM, камера и т.н. Ако имате вредния навик портмонето или мобилния телефон да ви стърчат от задния джоб на дънките, то рискувате да останете без тях. Преди да отидете на гарата проверете дали всички ципове са затворени, за да не изпадне нещо или някоя ловка ръка да ви отмъкне нещо ценно и/или скъпо.

 

Във влака

За съжаление, опасностите не дебнат само на гарата. Във влака също трябва да бъдете внимателни, особено ако пътувате нощно време. Поставете багажа си максимално близо до вас, като преди това сте махнали всичко ценно от него. Ако имате намерение да спите, гушнете хубаво чантата си, за да не останете без нея. Все пак не знаете с какви хора делите купето.

 

Снимка: sxc.hu

 

Когато отивате до тоалетна, носете ценните си веща с тях, дори уж всички наоколо да са заспали. Не се знае кой ще се събуди, кой ще мине покрай купето и ще си хареса чантата ви и т.н. Дръжте билета си за пътуване на удобно място, защото кондукторът ще мине поне два пъти да ви го провери. Не се заблуждавайте, че когато влакът се движи, вие сте застраховани от кражби. Джебчиите са навсякъде и са доста активни, когато има много пътници или са в нощния влак.

 

При слизане

Човек може да стане, както жертва на кражба, така и на разсеяността си. Преди да слезете от влака, огледайте хубаво мястото си, за да не забравите нещо. Именно поради тази причина ви посъветвахме да пътувате с един куфар/сак, за да не забравите някое пликче.

 

Снимка: Dreamstime

 

Ако влакът ви пристигна късно вечерта, вземете си лицензирано такси до мястото, където отивате или ходете само по осветени улици и булеварди. Най-добре е някой да ви посрещне на гарата, но ако това е невъзможно, пазете се и бъдете внимателни.

 

Бъдете внимателни, не се доверявайте на непознати и се информирайте относно разписанието на влаковете. Ако спазвате тези прости правила, то няма да имате проблеми и да разваляте настроението си. Влаковете не са опасни, когато човек е разумен.

 

Статията се отнася, както за българските влакове, така и за тези в чужбина. В днешно време човек не е в безопасност нито в родината си, нито в чужбина, затова е хубаво да бъде внимателен и информиран.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия