Учени търсят извънземни форми на живот в Антарктида

2016-07-06 16:30:00
Учени търсят извънземни форми на живот в Антарктида
Снимка: Pixabay

Синият лед на Антарктида представлява голям интерес за научното общество. По последни данни руснаци подозират, че е възможно да има връзка между синия лед и първата метеоритна експедиция.

 

Предстои да се формира ново изследване върху събрания син лед от последната експедиция, като локацията на изследването ще бъде лабораторията по криоастробиология в Института за Ядрена физика в Санкт Петербург. Един от участниците в експедицията – Михаил Ларионов – съобщава, че въпросният син лед е останал за изследване в конкретната лаборатория, като събраното количество наброява няколко десетки килограма, и е събиран от доста и различни части на ледника.

 

 

Една от точките на този ледник е доста специална – късчетата са извадени от пукнатина с дълбочина 10 метра, където според учените е възможно да се намери космически прах, заедно с останки от различни бактерии и биомолекули. Точно сред тези останки има голяма вероятност да се намерят свидетелства за извънземни форми на живот.

 

Учените планират да разтопят леда в стерилни условия, за да могат по-изрядно да разгледат състава му. Ларионов твърди още, че дори когато са събирали късчетата лед, никой не е докосвал парчетата с ръце, за да не наруши стерилността на изследването. Парчетата са транспортирани в специални термо контейнери, които да запазят състава непокътнат и да не позволяват примеси на земни частици да достигне до леда.

 

Друга лаборатория, чиито услуги ще бъдат ползвани, е тази в Гренобъл. Французите, които са собственици и поддържат лабораторията, са предоставили на руските учени свободен достъп до нея, както и стерилни, студени помещения, пълни с редица уреди, с които да могат да изследват в дълбочина състава на леда, за да може да бъде уловен космическият прах.

 

В този син лед, концентрацията на извънземно вещество е няколкостотин хиляди пъти по-висока, отколкото където и да е на Земята. Причината за това, е че антарктическият лед е толкова стар, че изпълнява функцията на многовековен контейнер на всичко онова, което някога е падало от небето – това са цитираните думи на професор Виктор Гроховский, който е един от водачите на изследването и член на комитета по метеоритите в РАН.

 

Антарктическата метеоритна експедиция е първият в историята на съвременна Русия проект за търсене на космически прах и метеоритни вещества на територията на най-южния континент. Оценява се на стойност от 8 до 12 милиона рубли, по-голямата част от които са предоставени от Уралския Федерален Университет.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия