Безпилотният космически кораб Прогрес 7К-ТГ

Съветският безпилотен космически кораб  Прогрес 7К-ТГ е предназначен специално за снабдяване на космически станции в ниска околоземна орбита.За основа на Прогрес 7К-ТГ служи пилотираният "Союз

2012-01-20 18:10:00
Безпилотният космически кораб  Прогрес 7К-ТГ

Съветският безпилотен космически кораб  Прогрес 7К-ТГ е предназначен специално за снабдяване на космически станции в ниска околоземна орбита.

За основа на Прогрес 7К-ТГ служи пилотираният "Союз 7К-Т", предназначен за полети по програмата ‘Салют’. Спускаемият апарат на "Союз" е заменен от т. нар. отсек за дозареждане. Той съдържа резервоари за гориво и помпи, използвани за зареждане с гориво на космическата станция, за която е скачен корабът. Подобно на "Союз 7К-Т" и "Прогрес 7К-ТГ" няма слънчеви панели, а разчита на акумулатори. Първите кораби имат разчетен ресурс за 33 дни полет, от които 3 в автономен полет, но по-нататък той е увеличен.

Първият кораб от серията стартира на 20 януари 1978 година. Първите 12 кораба са по посока орбиталната станция Салют-6, следващите 13 - за Салют-7, включително и Космос 1669. Последните 18 са за снабдяване и дозареждане на станцията ‘Мир’. С изключение на Прогрес 20, всички полети до станциите "Салют" са осъществени с ракета-носител Союз-У,  "Прогрес 20" и всички полети към "Мир" - с по-мощната ракета Союз-У2. Освен обичайните си товари Прогрес 7 доставя радиотелескопа КРТ-10 на "Салют 6", а Прогрес 17 - спътник Искра 3 на станцията "Салют 7" за пускане в орбита.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия