Пилотираният космически кораб Союз 5

2012-01-15 18:27:00
Пилотираният космически кораб Союз 5

Съветският пилотиран космически кроаб Союз 5 стартира от космодрума Байконур на следващия ден след старта на кораба Союз 4 - 15 януари 1969 г.  На 16 януари  в 08:20 часа те се скачват в космоса. Това е първото скачване на два пилотирани космически кораба. По време на скачването активен бил корабът "Союз 4". На 35-тата обиколка около Земята космонавтите Е. Хрунов и А. Елисеев излизат в открития космос и преминават в "Союз 4". Този преход е елемент от подготовката за предполагаемия полет към Луната. Съветската телевизия предавала пряко прехода на космонавтите от единия към другия кораб. Хрунов и Елисеев използвали скафандри "Ястреб", а командирът на "Союз 5" им помагал в обличането. Тъй като този вариант на "Союз" - не е имал преходен люк, Б. Волинов преминава в спускаемия апарат на кораба, а орбиталния отсек се използвал за шлюзова камера, той е разхерметизиран и двамата космонавти излизат в открития космос.

Процедурата се повторила в обратен ред на "Союз 4". Хрунов и Елисеев предават на командира Шаталов писма, телеграми и вестници, излезли след неговото излитане. Корабите се намират в скачено състояние 4 часа и 35 минути.

"Союз 5", с Борис Волинов на борда се приземява на 18 януари 1969 г.  При спускането от орбита не сработва пиропатронът за отделяне на спускаемия апарат, орбиталния и агрегатния отсек. Така спускът преминава по неразчетена траектория, прегряване на спускаемия апарат и неразчетено претоварване. Спускаемия апарат се отделя вследствие изгарянето на връзките между другите части на кораба (агрегатния и сорбиталния отсек). Тъй като спускът преминава по неразчетна балистическа траектория с голяма скорост, неразчетно сработва и системата за меко кацане и Б. Волинов получава травми.

Полетът е с продължителност 3 денонощия 0 часа 54 минути и 15 секунди.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия