Цветове и емоции

2016-05-12 17:17:00
Цветове и емоции

Възможно ли е цветовете, които носите да окажат влияние на вашето настроение и емоции? "Да, напълно възможно е.", твърдят специалистите, които се занимават с изследвания, търсещи влиянието на цветовете върху хората. Няма универсален отговор, който да посочва със сигурност как всеки от цветовете би повлиял на всеки един отделен човек. В следствие на наблюденията върху хората и тяхното поведение, обаче, специалистите са на мнение, че масово хората могат да асоциират дадена емоция или реакция с определен цвят.

 

Преди да разгледате резултатите, ние от своя страна имаме предложение за свободното ви време, което прелива от цветове с положителни вибрации и което със сигурност ще окаже благотворно влияние върху настроението ви, ако решите да го посетите. То се казва Фестивал на цветовете, ще се състои в София на 25 юни. Обещава на всички, които присъстват не само да се окъпят в дъга от цветове, но и да се забавляват с много музика и танци. Едни от изпълнителите, които ще се постараят да не ви е скучно и да не спирате да танцувате са хип-хоп любимците Ъпсурт и изгряващата певица DIA. Освен музиката, цветните експлозии и игрите, които са предвидили организаторите, ще се погрижат денят да е пъстър, забавен и позитивен.

 

А дотогава вижте как изборът на цветове в ежедневието може да повлияе на настроенията ви. Цветовете не са единственото нещо, което може да окаже влияние върху настроението ви, но винаги щом можете да избирате сами цветовете, с които се заобикаляте, е по-добре те да работят във ваша полза, нали?

 

Какъв цвят трябва да бъде десктопът: Зелен

 

Цветът, който изберете за вашия десктоп или за вашия цвят, например, могат да окажат влияние върху продуктивността ви. Зеленият цвят действа успокояващо за очите и най- малко от всички останили цветове ги натоварва. Така че, ако прекарвате много часове пред компютъра, то зеленият цвят е добър избор.

 

Какъв цвят трябва да носите когато тренирате: Оранжево

 

Оранжевото е цвят, който стимулира и ентусиазира. Оранжевото е много приятна и лека комбинация от страст, която червеният цвят внушава и радостта и лекотата, която жълтото носи със себе си. Изследователите са открили, че оранжевото увеличава притока на кислород към мозъка, което води до енергизиращ ефект върху тялото и стимулира мозъчната активност.

 

Какъв цвят трябва да носите на романтична среща, ако сте жена: Червено

 

Едва ли някой се е съмнявал в отговора на този въпрос. Червеното е цветът на страстта, който кара сърцето да бие ускорено. Ако сте жена и искате със сигурност да впечатлите вашата половинка, с която сте излезли задължително изберете нещо в червено.

 

Какъв цвят трябва да носите на романтична среща, ако сте мъж: Синьо

 

Синьото е цветът, който внушава стабилност. А жените обожават да чувството до себе си да имат стабилен мъж. Синьото действа и успокояващо, което също във ваша полза, защото може да накара вас и жената, с която сте на среща да се отпуснете и да се забавлявате в компанията един на друг.

 

Какъв цвят трябва да носите, ако искате да ви възприемат като агресивен и настойчив тип: Черно

 

Изследователи от САЩ са проучили статистиките, които обобщават получените наказателни картони в 52 000 мача от Националната хокей лига и установяват, че играчите проявяват повече агресия и съответно получават повече наказания, в мачовете, в които играят с черните си екипи. Така че, ако искате да изглеждате много категорични и дори заплашителни пред другите - изберете черното.

 

Какъв цвят трябва да боядисате стените на вашия офис: Синьо и зелено

 

През 1999 г., изследователи от университета в Крейтън, САЩ, установяват, че цветовете в офисите оказват огромно влияние върху емоциите и ефективността на работещите в тях служители. Хората, които работели в офиси боядисани в сини тонове се проявили като най-концентрирани, спокойни и оптимистично настроени към работата си. Имайки предвид, че синьото успокоява сърдечната дейност, а зеленото намалява безпокойството и се асоциира с цвета на парите, то комбинацията от синьо и зелено е най-добра за работни пространства.

 

Какво да носите, ако искате да излъчвате достойнство и изтънченост : Лилаво

 

Лилавото комбинира стабилността, която излъчва синьото и енергията на червеното. Лилавото също така символизира сила, независимост, креативност, амбиция и благородство.

 

Какъв цвят не бива да носите на работното си място: Сиво

 

Сивото прави хората пасивни, прави ги безучастни и понижава цялостната им енергия. Ако носите сиво е добре да го съчетаете с един ярък цвят, за да неутрализирате негативния ефект

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия