Любопитни факти за лъжата

2016-03-28 12:59:00
Любопитни факти за лъжата
Снимка: iStock

Колкото и да не ни се иска да го признаем, всички хора лъжат. Доказано е, че всеки изрича минимум 2-3 лъжи дневно. Остават броени дни до 1 април, когато хората лъжат съзнателно и добронамерено, затова ти предлагаме да разбереш няколко любопитни факта за лъжите преди това:

 

Лъжата е опасна за здравето. Когато човек изрича лъжи, производството на хормона на стреса кортизол и хормона тестостерон рязко се увеличават.

 

Най-често лъжата възниква заради недостиг на време. Хората, които обмислят решенията си, преди да ги вземат, лъжат значително по-малко.

 

Лъжата представлява твърдение, което не отговаря на истината.

 

 

Лъжата се дели на два вина – спонтанна и планирана. Планираната лъжа е добре обмислена, при нея речта е уверена и спокойна.

 

В западните традиции лъжата е порок, който се наказва или поправя. В творчеството на източните народи по-често е хитрина или спасителен трик.

 

Доказано е, че най-много лъжци има в сферата на търговията – над 67%.

 

Най-лъжливата страна в света е Китай. След редица проучвания било установено, че 70% от китайците, участвали в експеримента, са излъгали, че са получили обещано парично възнаграждение.

 

Детекторът на лъжата не винаги може да я разпознае. След добрите лъжци има не малко специалисти, които са в състояние да излъжат детектора. В днешно време полиграфите на истината са достоверни около 96%.

 

Обикновено жените лъжат за състоянието си и начинът, по който се чувстват, като обикновено отговарят с „Добре съм“, без значение дали това е така или не.

 

Мъжете лъжат по-често от жените. Доказано е, че средностатистическият мъж лъже 1092 пъти годишно, а жената – 728.

 

Спонтанният лъжец може да се издаде чрез поза, жест или поглед. Професионалният никога не допуска такива грешки и е трудно, почти невъзможно да бъде хванат в лъжа.

 

Някои хора смятат, че когато човек говори с много паузи, значи лъже. Това обаче не е задължително. Възможно е просто да става дума за по-прецизен избор на изрази и думи.

 

Синдромът на Мюнхаузен, известен още като митомания, е болестно състояние, при което човек изпитва постоянна необходимост да изкривява истината. С помощта на лъжи той създава алтернативна реалност и вярва напълно на думите си.

 

Когато човек иска да се защити, той обикновено изрича спонтанни лъжи. Те обикновено възникват под въздействие на конкретни обстоятелства и са трудни за помнене. Речта на спонтанния лъжец е изпълнена с много паузи, уговорки и речеви грешки.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия