Истината за пилешките хапки

2016-01-12 19:04:00
Истината за пилешките хапки
Снимка: freedigitalphotos.net

Много хора (най-вече тийнейджърите) обожават да хапват готови пилешки хапки. Причината е, че са им по-вкусни от домашно приготвените. Ако смяташ, че готовите пилешки хапки са парчета пилешки гърди, покрити с хрупкава галета и яйце (панировката), много грешиш. Пилешките хапки са една от най-преработените и нездравословни храни. Ето още информация по въпроса.

 

Месо или кожа? Пилешките хапки с най-ниско качество обикновено съдържат по-малко от 30% месо. Това месо не е от гърдите, крилата или бутчетата на пилето. За хапки производителите най-често използват пилешката кожа. Тя е доста мазна и е продукт, който не се използва другаде. Според производителите пилешката кожа в малки количества подобрява вкуса на хапките и им придава необходимата плътност Изследванията обаче показват, че пилешките хапки съдържат предимно кожа. Причината е, че тя е много по-евтина от месото.

 

 

Какво има в останалите 70%? Най-вероятно се питаш ако само 30% от пилешките хапки е месо, тогава какво има в останалите 70%? Някои хапки съдържат над 40 съставки, включително вода, свинска мас, пшеничен грис, пшенично нишесте, подсладители, хидрогенирано растително масло, химически оцветители и овкусители. Все още ли ти се ядат вкусни готови пилешки хапки?

 

Защо пилешките хапки не съдържат 100% пилешко месо? Месото е скъпо, а производителите знаят, че ще продадат повече пилешки хапки, ако са по-евтини. Затова намаляват цената на продукта, като заместват месото с вода, нишесте и подобрители. Също така се слага и много сол, за да тежат повече. Това е причината след консумацията им да ти се пие толкова много вода. В магазините се срещат и качествени пилешки хапки. Но преди да купиш хапки, непременно прочети информацията на опаковката, за да разбереш какво съдържат. Въпреки че и етикета не е гаранция. Да, вярно е, че производителите са длъжни да напишат какво съдържа продукта, но понякога съставките са написани с толкова дребни букви (за да не разбереш за изкуствените съставки), че се отказваш да се опиташ да ги прочетеш.

 

Ако толкова много обичаш пилешки хапки, направи си ги вкъщи. Със сигурност няма да бъдат вкусни като купените, но така вредиш на здравето си. Нищо няма да ти стане ако консумираш от тях веднъж, два пъти месечно, но избягвай.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия