Нездравословната храна

2015-12-11 17:19:00
Нездравословната храна
Снимка: freedigitalphotos.net

Първо да поясним, че за вредни храни се смятат: бъргъри, пържени картофи (бланширани), пица, пай, тестени сладкиши и донати, снаксове, чипсове, бонбони, газирани/енергийни напитки, замразени ястия и др. полуфабрикати и полуготови храни. Общо взето почти всичко, което се предлага по ресторантите за бързо хранене. Тези храни са най-вкусни на тийнейджърите, но консумацията им е леко опасна за здравето. Ето още информация по въпроса.

 

Защо тази храна се харесва? В последните няколко години се консумират все повече нездравословни храни, защото те са евтини, вкусни и се продават навсякъде. В повечето случаи се предлагат готови или полуготови и не изискват усилия и време за приготвяне. Но най-важното е, че за много хора тези храни са вкусни – главно за тийнейджърите. И това не е хубаво, тъй като организма на подрастващите има най-голяма нужда от качествена храна.

 

Защо е вкусна? Причината е в големите количества захар, сол и мазнини, които съдържат нездравословните храни. Човешкият организъм се нуждае от сол и захар, но много хора добавят в храната си повече от необходимото, защото така тя им се струва по-вкусна.

 

 

Мазнините също придават на храната по-добър вкус. Ароматът на сготвена мазнина е много апетитен. Той възбужда определена част от мозъка и това те кара да изпитваш удоволствие. На захарта също трудно се устоява – бонбон или хапка сладкиш предизвиква непреодолимо желание за още сладко. Производителите на тези храни знаят, че хората харесват сол, захар и мазнини и прибавят към храните повече от необходимото. За да подобрят вкуса на храната, добавят и различни вещества, наречени подобрители. Но също така производителите са длъжни и да отпечатат на опаковката информация за съдържанието на продукта. Надписите са с толкова дребни букви, че трудно се четат. Така производителите хем са си свършили работата правилно, хем никой не чете тези редове и не разбира как вреди на здравето си.

 

Много ли е вредно да ядеш нездравословно? Не е страшно, но ако редовно се храниш здравословно и само от време на време похапваш нездравословна храна. Ако прекаляваш с нездравословните продукти, ще си навлечеш сериозни проблеми – зъбни кариеси, наднормено тегло/затлъстяване, пъпки, задъхване. Някои храни предизвикват постоянна умора, проблеми със съня или главоболие. А с дълготрайните ефекти - заболявания на сърдечно-съдовата система, високо кръвно налягане, захарен диабет и други, ще се сблъскаш, когато пораснеш. Едно от най-засегнатите места са зъбите.  В човешката уста живеят бактерии, които превръщат захарта от храната в киселина. Киселината руши зъбите и води до кариеси. За да не допуснеш това, почиствай зъбите си поне два пъти на ден и не прекалявай с газираните напитки и храните, съдържащи захар.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия