Защо купуваш точно това

2016-01-10 17:35:00
Защо купуваш точно това
Снимка: freedigitalphotos.net

Сигурно понякога имаш усещането, че нещи те тегли да купиш определени продукти. И е точно така. Има много начини една стока да бъде направена привлекателна. Ето някои.

 

Маркетинг. Маркетинг е всичко, което дадена компания прави, за да те накара да купуваш нейните продукти. Това може да е примамливият дизайн на опаковката, интересната реклама, която си гледал/а по телевизията и те кара да мислиш, че точно този продукт е супер. Маркетингът е полезен, защото информира хората какви стоки има на пазара и какви са техните качества. Но от друга страна, рекламата често дава доста неясна информация, особено когато става дума за нездравословни храни.

 

Досадно пробутване на стока. Обикновено в големите супермаркети шоколадите, шоколадовите десертчета и вафлите се слагат точно пред касата. Докато чакаш да платиш, се заглеждаш в тях и неусетно си взимаш все от някое лакомство. Другият вариант е касиерката да ти напомни, че има промоция на дадено шоколадово изделие, на теб ти става интересно и взимаш, за да опиташ.

 

Хитростите на пазара. Има и други похвати, чрез които специалистите по маркетинг те изкушаваш да купуваш определени стоки и нездравословни храни. Ето още от тях.

 

Подарък играчка. Много често ресторантите за бързо хранене дават безплатна играчка към всяко детско меню. Може да ти се струва невероятно, но този метод действа още дори на подрастващите.

 

 

Спортните и поп звезди. Известни личности рекламират газирани напитки или нездравословна храна. Ако харесваш дадената известна личност, твърде вероятно е да посегнеш към продукта, който тя рекламира.

 

Интернет. Следващия път, когато сърфираш, погледни колко от най-посещаваните сайтове за деца и подрастващи имат линкове към сайтове за нездравословна храна.

 

Купуваш едно, получаваш две. Това е най-голямото изнудване. Наистина може да е по-евтино, но ти всъщност купуваш двойно количество нездравословна храна. И вторият продукт не ти излиза напълно безплатно, тъй като най-вероятно са увеличили цената на първия, за да излезе така.

 

Анимационните герои. Използването на любими анимационни герои е стара практика с гарантиран успешен резултат. Ако децата (тийнейджърите също все още си падат по анимационните герои) харесват някое филмче, напълно сигурно ще поискат/купят продукта с героите от опаковката.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия