Фитнес и хранене

2015-12-17 19:02:00
Фитнес и хранене
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки човек има нужда от редовни физически упражнения, за да бъде в добро здраве. Редовното спортуване е полезно за сърцето, белите дробове, мускулите на тялото, както и за поддържането на гъвкавостта на ставите. Подходящите за възрастта физически упражнения освобождават от стрес, зареждат с енергия и помагат да поддържаш теглото си в норма. Ето още информация.

 

Какво се яде преди спортуване? Час-два преди началото на спортните занимания е добре да хапнеш сандвич или порция спагети. Тези храни съдържат въглехидрати, които постепенно отделят енергията си и така осигуряват на тялото постоянен енергиен източник в продължение на часове. Не яж непосредствено преди началото на физическите упражнения, тъй като ще се почувстваш отпуснат/а и уморен/а, а е възможно и да имаш проблеми със стомаха или спазми на мускулите. Ако след заниманията усетиш глад, хапни нещо, за да презаредиш.

 

 

Енергийни напитки и храни. Енергийните напитки и храни са създадени специално за спортисти, които имат нужда от бърз източник на енергия. Те съдържат голямо количество бързоразградими въглехидрати, които осигуряват на организма необходимата в момента енергия. Професионалните спортисти поемат подобни храни и напитки, защото изразходват огромно количество енергия по време на изключително натоварените си тренировки. Но ти нямаш нужда от подобни храни и напитки, ако се храниш здравословно.  Плюс това енергийните напитки са изключително вредни за организма, тъй като в тях преобладават изкуствените вещества. Особено вредни са за подрастващите тийнейджъри. А сега е доста модерно именно те да подражават на футболистите например, които имат изваяни тела. По-добре хапни един банан, докато спортуваш. Бананите са много подходящи, защото съдържат голямо количество фруктоза (плодова захар) и сравнително бързо освобождават голямо количество енергия в организма.

 

Водата. Водата е важна съставка на всяка клетка от тялото. Без вода клетката не може да функционира и умира. Благодарение на водата организмът е в състояние да усвоява хранителните вещества. Хубаво е да пиеш повече вода през деня. Препоръчителното количество е 1-2л дневно. Ако спортуваш, трябва да поемаш още повече течности, защото по време на тренировки се потиш по-обилно и тялото ти губи вода. Поемай много течности, за да не се обезводниш. Ако устата ти е пресъхнала, усещаш жажда или имаш главоболие, веднага пийни чаша вода.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия