Как да четеш книгите максимално ефективно

2015-12-08 14:18:00
Как да четеш книгите максимално ефективно
Снимка: iStock

Случвало ли ти се е да започнеш да четеш книжка, но след малко да се усетиш, че „нищо не ти влиза в главата“? Спокойно, това не се случва само на теб. Доста хора се разсейват, докато четат, особено когато около тях е шумно. Има обаче няколко начина, които ще ти помогнат да помниш дълго това, което си прочел. Виж кои са те:

 

Правилото на 50-те страници – това правило ще ти помогне да не си губиш времето със скучни книги. Започни да четеш една книга и ако не те грабне с първите си 50 страници, по-добре я зарежи. Явно не ти е по вкуса.

 

Използвай молив, докато четеш – няма смисъл да четеш книга, ако не си отбелязваш важните неща, които прочиташ в нея. Дори в най-сладникавия роман ще откриеш изречения, които си заслужава да бъдат запомнени. Затова си ги подчертай с молив, а може и с маркер.

 

 

Направи си предварителен списък – има доста хора, които редовно си купуват нови книги, трупат ги у дома, но рядко стигат до тях да ги четат. Затова ние ти препоръчваме да не купуваш много книги наведнъж, дори да са в промоция. По-добре да си вземеш няколко по-скъпи, но да ги прочетеш и да им отделиш нужното време и внимание. Когато ти хареса някоя книжка, вкарай я в списъка и когато ѝ дойде редът, може да си я купиш.

 

Разкажи за книгата на приятелите си – хубаво е да разкажеш за книгата, която ти е направила впечатление, поне на 1-2 приятели. По този начин ще си припомниш написаното и най-важното от нея.

 

Пиши за нея – интернет ни дава възможност да споделяме нещата, които ни вълнуват. Спокойно може да пишеш за интересните книги, които четеш, в личния си блог, ако нямаш такъв, може да го правиш на стената във Facebook страницата си. Така ще споделяш с близките си любопитни и интересни неща, които си прочел в някоя книга.

 

Чети поне 30 страници дневно – всеки човек си има свой ритъм на четене. Някои хора четат 1 книга месечно, а други 1 книга дневно. Препоръчително е да не четеш по-малко от 30 страници на ден. По този начин ще успееш да прочиташ 1 книга седмично, което прави около 60 годишно.

 

Смесвай жанровете – всеки човек си има любим жанр. Това обаче не означава, че трябва да четеш само детективни романи, чиклити и т.н. Хубаво е от време на време да сменяш жанра – след няколкото книги на тема психология, добре ще ти се отрази да прочетеш нещо класическо, например.

 

Препрочитай бележките – хубаво е да препрочиташ от време на време бележките, които си си водил по дадена книга. По този начин винаги ще имаш под ръка ключовите моменти и като ги четеш редовно, ще ги запомниш.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия