Защо да отглеждаш костенурка вкъщи

2015-10-29 18:35:00
Защо да отглеждаш костенурка вкъщи
Снимка: freedigitalphotos.net

Искаш да си вземеш домашен любимец, но нямаш време за куче, тъй като не си в състояние да ставаш рано всеки ден и да го разхождаш 2 пъти на ден? Също така родителите ти са против куче и котка, защото едното оставя косми из къщата, а другото яде мебелите? Перфектна опция тогава е да си вземеш костенурка. Ето защо.

 

Не е претенциозно животно. Костенурките не изискват дълги разходки. Костенурката е щастлива в своя аквариум/терариум, като всъщност тя може да живее и в пластмасов контейнер. Когато я пуснеш да се разходи из апартамента, тя няма да раздере мебелите, както би направила котката и няма да нахапе обувките. Един от най-големите плюсове при отглеждането на костенурка е, че може да се отглежда в семействата, в които има хора с алергия към котки и кучета. Но  костенурката също има хигиенни нужди, както всяко същество.

 

 

Трябва да почистваш жилището ѝ, както и черупката ѝ. В терариума можеш да слагаш смес от малки камъчета със сено или дървени стърготини, като редовно трябва да сменяш тази основа, както и да почистваш терариума. Поне веднъж в седмицата костенурката трябва да бъде изкъпана. Костенурките обичат да се къпят. Повечето сухоземни костенурки са вегетарианци – похапват зелени листа, родове, зеленчуци, но не обичат лук, чесън, люто, мляко, картофи, цитруси и плодове с черупки.

 

Живее доста дълго. Те са устойчиви инфекции, издържат дълго без храна, справят се с малко кислород, пък и са защитени с черупка. Така няма да се налага след няколко години, след като си се привързал/а към домашния си любимец да се разделиш с него. Със същата костенурка може да живее и следващото поколение.

 

По никакъв начин не е опасна. Костенурките са тихи – не лаят, не вият, не мяукат денонощно като котките, когато са разгонени. Те са доста бавни, не си дават зор, не бързат за никъде. Това създава спокойствие. И можеш да бъдеш спокоен/а, че никога няма да навредят на и да наранят никого. Няма как да те одраска или ухапе. Също така е изключително лесно да се грижиш за такъв домашен любимец. Единственото и най-важно правило е винаги да си миеш ръцете, след като си си играл/а с костенурката.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия