Нещата, които не знаеш за кофеина

2015-09-11 19:03:00
Нещата, които не знаеш за кофеина
Снимка: Freedigitalphotos.net

Всяка сутрин ли се нуждаеш от чаша с кафе, за да можеш да се изправиш пред дневните си задължения? Смяташ ли, че кофеинът е вреден за организма ти? Пристрастен/а ли си към кафето?

Специалистите разкриха няколко любопитни факта за кофеина, които опровергават фалшивите слухове за него. Кофеинът е съставка, която стимулира нервната система, редуцира умората, дава енергията, подобрява концентрацията и слуховата бдителност, но трябва да знаеш, че е твърде вероятно да се пристрастиш към него. Също така трябва да си запознат/а и с другите му функции:

 

Кофеинът е беден на калории, но богат на антиоксиданти, витамини, калий, калций и магнезий.

 

 

Той присъства не само в кафето, в някои чайове, шоколада, гуараната и други енергийни напитки.

 

Не намалява ефекта от алкохола – много хора казват, че кофеинът минимизира алкохола в тялото ти, но недей да вярваш, защото това е грешна информация. Единственият начин да пребориш алкохола в тялото е да приемаш голямо количество вода, за да може тялото ти да се хидратира отново.

 

Кофеинът е съставката, която активира организма ти – дава ти енергия през целия ден и редуцира желанието за сън.

 

Не приемай кофеин по време на бременност – доказано от специалисти е, че кофеинът може да навреди на развитието на плода и да навреди на сърдечните му функции. По-честата употреба на кофеин води до по-тънък слой сърдечна тъкан при ембрионите. Ако си бременна и не можеш да се откажеш от кофеина, то тогава не прекалявай, ами приемай максимум чаша от напитката, без която не можеш.

 

Кофеинът изгаря излишните мазнини – изследвания показват, че кофеинът повишава разграждането на мазнините и увеличава скоростта на метаболизма. Но тези ефекти за по-силно изразени при по-младите хора.

 

Кофеинът те предпазва от болести – пиенето на повече кафе намалява риска от заболяване от Алцхаймер и Паркинсон.

 

Но кофеинът не във всички случаи е полезен. Възрастните и децата не е желателно да го приемат, тъй като той може да прекъсне пълноценния сън. Престоят му в организма е около 12 часа, а децата спят доста по-често и това може да обърка режима им. А повечето възрастни имат високо кръвно и съдържанието на кофеин в кръвта не е особено полезно. Но както всички знаем – дозата прави отровата, бъди внимателна.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия