Кофеинът намалява риска от рак на кожата

2012-08-16 23:00:00
Кофеинът намалява риска от рак на кожата
Снимка: sxc.hu

Повишеният прием на кофеин с храната и напитките може да намали значително риска от развитието на рак на кожата, сочат резултатите от мащабно изследване на американски учени, цитирани от “Huffington Post”.

 

 

Анализирайки данните за живота на 112 897 души, от които 22 786 развили базалноклетъчен карцином по време на изследвания 20-годишен период, специалистите открили, че съществува силна връзка между нивата на приемания кофеин и риска от развитието на този вид кожен тумор.

 

Казано с други думи – колкото повече кафе и шоколад консумирали участниците в експеримента, толкова по-малко те били застрашени от появата на немеланомен рак на кожата.

 

Макар че учените все още нямат логично обяснение на наблюдаваното явление, те вярват, че по някакъв начин кофеинът успява да блокира туморните клетки, предотвратявайки появата на злокачествени образувания.

 

Изследователите обаче предупреждават да не се прекалява с приема на кофеин. За нормални количества за един възрастен човек се считат не повече от 200-300 милиграма на ден или около 4 чаши кафе. Предозирането с кофеин може да доведе до мускулен тремор, безсъние, раздразнителност, безпокойство и дори стомашно разстройство.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия