Качествените обувки струват скъпо. Едни готини и удобни кецове, високи обувки или летни сандали могат да струват много пари и затова е добре да се грижиш за тях. Само така можеш да удължиш живота им и да ги поддържаш в красив вид. Това не е особено лесно, защото с тях ходиш във всякакво време навън, цапаш ги постоянно, а не всички материали могат да се перат спокойно. Как да поддържаш обувките си?

 

Използвай сода за хляб, за да премахнеш неприятната миризма. Каквото и да правиш, няма как обувките ти винаги да миришат приятно. Дори дезодорантите за крака не помагат в този случай. Това, което можеш да правиш, е да носиш винаги памучни чорапи, които абсорбират потта. А ако искаш да почистиш обувките си, вземи лъжица сода за хляб и я разпръсни из всяка от обувките. Тя ще абсорбира неприятния мирис, нужно е да преседи една нощ.

 

 

Зимата е кошмарна, заради заледяванията, които се образуват по улиците. Затова винаги поставят луга (сол), която да предотврати неприятните ледени покривки, които се образуват по тротоарите и улиците. Но резултатът е пагубен за обувките ти – те стават целите в бяло. Как да го премахнеш? Нужен ти е само оцет. Вземи парче плат или кърпа, напои го в оцет и след това почисти изцапаните обувки. Те вече няма да бъдат бели.

 

Високите токчета са любими на момичетата, но имат един недостатък. Нараняванията по подметките се виждат много лесно, особено ако често се спъваш с любимите си токчета. Затова можеш да прикриеш следите от олющвания по подметката, като нанесеш дебел слой брокат. Нужен ти е просто брокат и безцветна боя.

 

Лачената кожа е красива, но само докато е нова, защото се изтрива и напуква лесно. Ако обожаваш лачени чанти или обувки, можеш да се погрижиш за тях, като премахнеш нараняванията с ацетон. Нужно ти е тампонче, напоено в лакочистител, с което да почистиш обувките. Не използвай голямо количество, за да не увредиш кожата.

 

Чисто новите обувки от естествена кожа се мажат с ленено масло, за да не се напукват. Колкото и да е качествена една кожа, тя лесно може да се напука, защото е суха. Тя има нужда от хидратация, а най-лесният вариант е лененото масло. Докато обувките са още нови, намажи ги няколко пъти с ленено масло, преди да ги обуеш. Те ще се отпуснат, няма да убиват и ще издържат много време, без да се напукат.

Автор: Nadejda Atanasova