Интересни факти за шоколада

2015-07-20 12:00:00
Интересни факти за шоколада
Снимка: freedigitalphotos.net

Шоколад е не само дума, но и любима храна на по-голямата част от човечеството. Почти всичко може да съдържа шоколад, а хората обожават аромата и вкуса му. Познаваме какви ли не видове шоколад – млечен, натурален, бял, с ядки, със стафиди, с бисквитки и още куп други добавки. Шоколадът е вкусен, в това няма съмнение, но се оказва, че е и полезен. Сега ще ти разкажем повече за него.

 

От къде идва? Какаовото дърво, от което произлиза шоколада, е открито преди около 2 000 години в Америка. Маите са първите хора, консумирали какао. Те са произвеждали напитка, смятана за предшественика на шоколада. Тя е съдържала какао и подправки, смятала се е за еликсир.

 

 

За маите, какаото символизирало живота и плодородието, често пъти е участвало в различни религиозни ритуали, дори брачни церемонии. Ацтеките вярвали, че мъдростта и силата идвали от яденето на какаовите плодове.

 

Европейците остават очаровани от шоколада през 1519 г, когато испанските завоеватели покоряват американските земи. Тогава напитката започва да се разпространява и в Европа, но е много скъпа и само богатите са можели да я консумират.

 

Шоколадът има репутация на афродизиак. Шоколадът е смятан за идеалният афродизиак във Френския двор. Дори еротични картини и поеми са били вдъхновени от шоколада. Смята се, че дори Казанова е обожавал да пие шоколад, преди поредното си любовно приключение.

 

За първи път машинно е произведен шоколад през 1780 г. в Барселона, където е започнало масово производство. По-късно са измислени още по-модерни съоръжения, които да направят шоколада нежен, кремообразен и подходящ за ядене, а не за пиене. Първият твърд шоколад е произведен във Великобритания през 1800 г.

 

През 1875 г. е направен първия млечен шоколад в Швейцария. Шоколадът става толкова популярен, че през Втората световна война САЩ изпращат шоколад на войските си. Към днешна дата на американския войник се полага шоколадов бар към порциона.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия