5 причини да НЕ ядете течен шоколад за закуска

2014-05-08 11:58:00
5 причини да НЕ ядете течен шоколад за закуска
Снимка: thinkstockphotos.com

В последно време все повече хора закусват течен шоколад с още нещо – филия хляб, палачинки, гофрети, плодове и т.н. Това определено е вкусна закуска, но, за съжаление, не е никак здравословна и нискокалорична. Напротив! Течният шоколад НЕ бива да присъства в сутрешното ви меню, ако искате да бъдете здрави и с тънка талия.

 

Какво съдържат повечето течни шоколади?

 

В тях най-често има захар, модифицирано палмово масло, какао, лешници, ванилия, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах и лецитин.

 

Какво съдържат две супени лъжици шоколад?

 

Малко са хората, които си хапват мъничко течен шоколад и спират, защото знаят, че не е здравословен и е доста калоричен. Повечето консумират по-голямо количество от нужното. В две супени лъжици течен шоколад се съдържат около 200 калории. 99 калории са от 11 грама мазнини, като 3.5 от тях са наситени. Останалите 80 калории са от 21 грама захар. Има още 15 милиграма натрий и 2 грама протеин.

 

Учудвате ли се, че в две супени лъжици течен шоколад има само около 21 грама захар? Може да не ви се струва много, но в комбинация с модифицирани растителни масла и преработен шоколад, тази закуска не е никак здравословна и нискокалорична.

 

Има поне 5 причини, поради които трябва да премахнете течния шоколад от закуската ви. Вижте кои са те:

 

1. Захарта


 

Повечето течни шоколади определено имат „вкусни“ реклами и привличат вниманието на зрителите. Всъщност течният шоколад не е нищо повече от стара, бяла, рафинирана и най-вероятно ГМО захар. Сега вече не звучи така вкусно, нали?

 

2. Още захар към другата захар


 

Както вече споменахме, повечето хора ядат течния шоколад с още нещо. И в това нещо има още захар – било то плодова или бяла. По този начин вие приемате двойно повече захар рано сутрин, когато организмът още не е готов да я обработи. Веднъж приемате захар от рафинирани въглехидрати, а после и от течния шоколад. По този начин стресирате организма си и повишавате кръвната си захар рано сутрин. Това води до липса на концентрация през останалата част от деня, хиперактивност и агресия. Консумацията на течен шоколад за закуска определено не е здравословно начало на деня!

 

3. Наличие на растителни масла


 

Наясно сте с факта, че растенията НЕ произвеждат масло. Така че растителните масла преминават през доста сериозна обработка, преди да се превърнат в такива. Те са силно преработени и най-често генетично модифицирани. Мазнините не са от най-полезните, но ако има такива, то е по-добре да бъдат естествени, а не обработени. Растителните масла са опасни за здравето и най-вече за сърцето, черния дроб, ендокринната и нервната система. Редовната консумация може да доведе до рак.

 

4. Течният шоколад няма да ви достави нужните хранителни вещества


 

Да хапнете нещо вкусно и да го споделите с любимите си хора – това е страхотно! Но има и други вкусни храни, които могат да ви доставят удоволствие, като в същото време са в пъти по-вкусни от течния шоколад. В интернет има голямо разнообразие от рецепти за здравословни лакомства, трябва само да отделите малко време, за да си харесате нещо и да си го приготвите у дома. Когато го правите сами, със сигурност ще знаете какво се съдържа в него и няма да се притеснявате, че консумирате нещо нездравословно. Нека направим едно сравнение между течния шоколад и лешниците, за да прецените сами какво сладко ще хапвате следващия път:

 

Течен шоколад vs. лешници

1 супена лъжица / около 14 лешници

 

Калории

Течен шоколад – 100

Лешници – 94

 

Протеини

Течен шоколад – 1 грам

Лешници – 3 грама

 

Мазнини

Течен шоколад – 6 грама

Лешници – 11.5 грама

 

Въглехидрати

Течен шоколад – 11 грама, 1 грам от фибри, 10 грама от захар

Лешници - 3 грама, 2 грама от фибри и 1 грам от захар

 

Витамин Е

Течен шоколад – 10%

Лешници – 42%

 

5. Има и по-добри варианти за закуска

 

 

Защо да започвате деня си с няколко супени лъжици течен шоколад, като може да хапнете нещо по-здравословно и също така вкусно? Да, по-бързо и лесно е да си намажете няколко филии с шоколад, но ако отделите 10-15 минутки, ще можете да си приготвите здравословна и вкусна закуска. Направете го, все пак става въпрос за вашето здраве и външен вид!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия