Плюсовете и минусите на шоколада

2013-12-31 17:00:00
Плюсовете и минусите на шоколада
Снимка: Dreamstime

Според дребната легенда на ацтеките семената на какаото са паднали на земята от рая. Още XVII век лекарите са предписвали на богатите си пациенти шоколад като общоукрепващо средство. За съжаление, обаче, се случва той да предизвика безсъние и алергии. Кои са положителните и отрицателните страни на какаовото изкушение?

 

Плюс: Полезен е за сърцето


Натуралният шоколад, известен още като черен, съдържа най-малко 70% какао. Кардиолозите го наричат сладък аспирин, защото помага да се понижи високото кръвно налягане, полезен е за кръвоносните съдове и възпрепятства образуването на тромби по кръвоносните пътища. Лекарите обаче напомнят, че е важно количеството: 6 грама черен шоколад на ден е достатъчен за профилактика на инфаркт, инсулт и атеросклероза.

 

Плюс: Помага при депресия


Установено е, че шоколадът действа като антидепресант - повишава нивото на серотонина и ендорфините (хормоните на щастието и радостта), предизвиква усещане за духовен подем и вяра в себе си. Стресът и депресията отключват развитието на ракови заболявания, затова специалистите по хранене допълват, че 25-30 грама шоколад на ден помагат за предотвратяване старта на онкологични процеси.

 

 

Плюс: Укрепва костите и зъбите

 

Шоколадът е богат на полезния за костните тъкани калций, съдържа тианин, който има антибактериални свойства, пази от образуването на налепи по зъбната повърхност. В състава си има фосфати и флуор, които укрепват зъбния тъканен материал. Мит е, че е виновен за образуването на кариеси.

 

Минус: Вреден е за кожата и фигурата


Шоколадът усилва работата на мастните жлези и затова може да предизвика появата на пъпки и мазна лъщяща кожа. 100 грама натурален шоколад съдържат 540 калории, същото количество млечен - 565, а бял - 618. Блокче млечен шоколад се състои от 35% захар и само 15% какаово масло.

 

Минус: Предизвиква безсъние


Известно е, че какаовите зърна съдържат теобромин, който действа като кофеина. Хапването на блокче шоколад вечер може да предизвика проблеми със съня както чашка кафе.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия