Съвети за щастлива лятна почивка

2015-07-11 17:16:00
Съвети за щастлива лятна почивка
Снимка: freedigitalphotos.net

През летния сезон човек пътува много повече. Тийнейджърите нямат търпение училището да свърши, за да отидат на море, на планина или на палатка с приятелите си. Но пътуванията трябва да се планират добре и да предвидиш някои неща. Ето няколко съвета при пътуване.

 

Внимавай с климатика. Това е от особена важност, без значение дали пътуваш с кола или с автобус. Климатиците са добро решение за летните жеги, но могат да бъдат и опасни. Една настинка няма да е приятно начало на почивката ти, затова е добре да не прекаляваш с охлаждането. Насочи климатика така, че да не духа директно в теб, иначе рискуваш да се схванеш много жестоко.

 

Вземи си лекарства от първа необходимост и здравната си книжка. Като ученик, ти си здравноосигурен. Това означава, че можеш да получиш медицинска помощ в населеното място, където отиваш и не е нужно да плащаш за това. Хубаво е да си носиш и лекарства от първа необходимост, като лекарства против температура, болкоуспокояващи, капки за нос, хапчета за гърло, бинт, марля и кислородна вода.

 

Приготви си пари за „всеки случай“. Винаги може да се наложи да похарчиш пари за нещо извънредно. Може да е скъпо лекарство, счупена вещ в хотела или нещо друго. Задели си определена сума и не я харчи. Предвиди и че по време на път се случва всичко, затова е добре да имаш заделени пари.

 

 

Храна. По време на път е хубаво да си приготвиш някаква храна, особено ако ще пътуваш много. Внимавай какво меню избираш, защото в жегите храната бързо се разваля. Затова избягвай храни като меса, колбаси и яйца. Направи си постни сандвичи и си вземи вкусни бисквитки. Бъди предпазлив с храната в крайпътните заведения, защото никога не можеш да си сигурен, че хигиенните изисквания са на лице. Можеш да си докараш стомашно неразположение.

 

Проучи добре къде отиваш. Ако заминаваш на българското черноморие, вероятно няма какво да те учуди или изненада. Но ако заминаваш в чужбина, на непознато място, по-добре потърси информация за там предварително. Прочети добре за местните нрави и традиции, обмени пари още, докато си в България.

 

Ако ще къмпингуваш… Това е много романтично преживяване, което наистина си струва. Но трябва да знаеш как се опъва палатка и е добре да си набавиш някои задължителни аксесоари. Разучи добре въпроса, питай приятелите си, които къмпингуват по-често.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия