Няколко неща, които трябва да правиш на празен стомах

2015-06-20 11:01:00
Няколко неща, които трябва да правиш на празен стомах
Снимка: freedigitalphotos.net

Обичаш ли да си хапваш? Повечето тийнейджъри обожават да ядат, постоянно изпитват глад. Това не е случайно. През пубертета ти се развиваш най-бързо, растеш и тогава имаш нужда от много сили и енергия. Затова е чудесно да си хапваш здравословно и вкусно. Но има някои неща, които е добре да правиш на празен стомах. Кои са те?

 

Спорт. Спортът на гладно е задължителен, дори да си много гладен/на. Ако искаш да отслабнеш, трябва да правиш кардио тренировки на гладно. След това е хубаво да изчакаш около половин час и чак тогава да се храниш. След тренировка тялото продължава да гори калории и ако се наядеш, този ефект спира. Затова по-добре първо си вземи душ, а след това си хапни. Ако се наядеш преди тренировка, рискуваш да ти стане лошо и да се откажеш от спорт този ден. Така затормозяваш тялото си, защото то е натоварено допълнително да разгражда храната в стомаха. Хубаво е да тренираш поне два часа след хранене или сутрин на гладно.

 

Учене. Според учени от Медицинския факултет в Университета в Йейл, е по-добре да се учи на гладно. Изследователите твърдят, че хормон, произвеждан на празен стомах, стимулира мозъчните функции, като учене и запомняне. Дори да не се довериш напълно на тези учени, трябва да признаеш, че след стабилно хапване ти се доспива и изобщо не ти се учи.

 

Секс. Храносмилането изисква енергия и кръв, а това са две неща, нужни на всяко момче, за да се представи добре в леглото. Когато се нахраниш, е нужно голямо количество кръв, която отива към стомаха. Енергията също намалява, защото тялото е в друг режим на работа. При жените обилното хапване също влияе. Тя ще се почувства подута, тежка и определено ще мисли повече за сън, отколкото за секси преживявания.

 

Прием на някои лекарства. Добре е да четеш листовката преди да пиеш дадено лекарство. Повечето лекарства се приемат с храната, освен ако на опаковката не е оказано друго. Някои се приемат задължително на гладно. Запомни добре какво ти казват лекаря или фармацевта. Някои храни също трябва да се избягват с определени медикаменти.

 

Сън. Повечето хора обожават да си легнат след обилна вечеря. Това обаче е голяма грешка. Никога не бива да заспиваш след хранене, освен ако не искаш да сънуваш кошмари, да качиш няколко излишни килограма, а след това да се събудиш изморен/а. Точно това се случва, когато веднага след вечеря се отдадеш на сън. Доспива ти се лесно и ти решаваш да си легнеш. Но тялото ти се занимава с разграждането на храната и започва да складира калории под формата на мазнини. Резултатът е, че дебелееш, а на сутринта ще се чувстваш изморен/а.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия