Шарпей – последният император

2015-05-02 11:02:00
Шарпей – последният император
Снимка: freedigitalphotos.net

Кучетата от породата Шар Пей са известни с набръчканата си и дебела кожа. Това е най-преданата китайска порода кучета и макар да са пускани в битки, тези четириноги са изключително предани към своя собственик. Те са интелигентни и игриви кучета, активни и доминиращи, силно привързани към семейството си, но не са враждебни към непознати. Младите Шар Пей обикновено нямат проблеми с котките и децата. Породата се характеризира със спокоен нрав, независимост и отдаденост. Могат да са очарователни компаньони и добри пазачи. Шар Пей имат нужда от уверен и непоклатим стопанин.

 

 

В случай, че стопанинът не се отнася доминиращо спрямо питомеца си, има висока опасност това да бъде сторено от самото куче. Затова кучето трябва да разбере, че хората са над него в йерархията. Тази порода има нужда от настоятелно и твърдо обучение в подчинение за налагане на лидерство. В тази връзка те могат да отказват да изпълняват команди от членове на семейството, които не са се наложили като лидери над кучето.

 

Представителите на Шар Пей не обичат водата и обикновено я избягват. Независимо от това са много чистоплътни и лесни за отглеждане у дома. Понякога съжителството им с други кучета може да е проблемно ако някое от тях има доминиращо поведение. Социализацията има важно значение и някои кучета Шар Пей са по-слабо доминиращи и съжителстват добре с други кучета.

 

Характерът на Шар Пей до голяма степен зависи от отношението на стопанина към кучето. Проблемен характер може да се прояви, когато към кучето се отнасят мекушаво, което го предразполага да развие чувство за надмощие върху хората. Проблемно поведение може да бъде предизвикано и при нередовно извеждане за разходка и социализиране.

 

Средната височина на кучетата Шар Пей е 46-51 сантиметра при средно тегло от 18 до 25 килограма. Средната продължителност на живот е 10 години. Сред честите здравословни проблеми на породата са бъбречната недостатъчност и кожните проблеми. Погрешно е схващането, че въпросните кожни проблеми се дължат на характерните за тях бръчки.

 

Шар Пей може да се отглежда в апартамент, при условие, че му се осигурява необходимото физическо натоварване като ежедневни разходки. По време на разходките, кучето трябва да е отстрани или зад стопанина си, затвърдявайки в него лидерската позиция на човека, тъй като лидера е водещия. Кучетата от тази порода са достатъчно активни в затворени пространства и няма задължителна нужда от двор. Чувствителни са към горещини, най-вече заради набръчканата кожа по главата, която задържа топлината. В горещи дни трябва да им е осигурена сянка и вода. Добре е да се къпят веднъж седмично и да се сресват с четка ежедневно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия