Какво трябва да знаеш, ако искаш самоед?

2014-02-13 17:30:00
Какво трябва да знаеш, ако искаш самоед?
Снимка: freedigitalphotos.net

Какво не знаеш за кучетата от породата самоед? Самоедът известен с привързаността към стопаните си и благия си нрав. Ако искаш да си вземеш такова кученце, ще се учудиш и от други интересни и не много разпространени факти около тази порода.

 

Самоедът е една от малкото породи кучета, които не миришат. Самоедът няма онзи "естествен кучешки аромат", който принуждава някои стопани да оставят домашните си любимци да спят навън. Дори когато е мокър, самоедът не мирише. Това се дължи на уникалния тип козина. Препатили собственици споделят, че дори "маркиран" от скункс самоед, абсорбира в пъти по-бързо неприятната миризма и спира да мирише.

 

Самоедът се грижи за козината си. Самоедът, подобно на котката, се грижи сам за голяма част от почистването на козината си. Мнозина потенциални стопани смятат, че поддържането на подобно блестящо бяло "палто" граничи с невъзможното. Това е заблуда. Способността на самоеда да изчиства и най-мръсните петна без чужда намеса е само едно от качествата, които го правят уникален.

 

Муцунка с усмивка. Изражението на самоедската муцунка е друга негова "запазена марка", която го отличава от останалите породи кучета, Самоедът се "усмихва", независимо от това какво прави в момента. Тази самоедска усмивка е не само плод на човешкото възприятие - кучетата от породата са изключително дружелюбни, чудесни компаньони и много нежни в отношението си към децата.

 

 

Как да избереш най-доброто куче от породата самоед? Приемаме, че е настъпил моментът да избереш своето. Малките кученца е редно да са от 65 до 75 дневна възраст. Бебетата трябва да са пухкави, чисти, контактни. Очите да са ясни, чисти, без гнойни течения от тях или гурели . Ушите от вътре трябва да са розови - чисти, без натрупана ушна кал или секрети.

 

Опашката трябва да е прилепена за гърба в идеалния случай, както и е добре да е отстрани на тялото. Ако видите куче с напълно отпусната опашка, която стои предимно между задните му крака, не го купувайте. Това е така наречената "тежка опашка" и когато кучето порасне, тя няма да се вдигне на гърба му, а ще стои отпусната. Това е недостатък, който се предава по наследство.

 

Наличието на козина в тази възраст не може да говори много за космената покривка на бъдещото куче. Опитът показва, че много пухени кучета са загубвали козината си след първото й сменяване и обратно - не толкова пухени кучета, в последствие развиват чудесен косъм.

 

Важно е да разпиташ за обезпаразитяването срещу глисти. Не приемай куче само с една ваксина. Първото почистване на кучето от глисти е около 21 ден, така че развъдчикът трябва да се е погрижил да ви предостави схемата на ваксинации и обезпаразитяване.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 10 години

Не е ли по-важно първо да разбереш, че името 'Самоед' не означва, че няма нужда да го храниш.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия