Йоркширският териер - кучето-играчка

2014-02-18 20:24:00
Йоркширският териер - кучето-играчка
Снимка: freedigitalphotos.net

Чудиш се каква е тази порода дребно и миловидно кученце, за което по-характерно е ластичето за коса на върха на главичката, отколкото каишката на врата? В следващите няколко реда ще те запознаем с породата йоркширски териер.

 

Йоркширските териери, или още наричани за краткост „йорки", са от класа на така наречените "кучета–играчки". Весели и игриви, те са превъзходен домашен любимец, приличащ повече на плюшена играчка, отколкото на куче. Върховно удоволствие за йорките е да са около своите стопани, да играят с тях, да се гушкат и да "раздават целувки".

 

Йоркито е неворятен "анти-стрес" фактор. Само няколко минути игра с него и човек се отпуска, ежедневните грижи в училище остават на заден план, а лошото настроение изчезва. Специалистите твърдят, че дългокосмената козинка на йорките помага и за изграждане на антиалергени при повечето форми на алергия.

 

Малкият размер на това "джобен формат" куче, го прави подходящо за отглеждане и в неголямо жилище. Невероятно умни, йорките много бързо изграждат хигиенни навици, не цапат и не правят бели. За разлика от кучетата от едрите породи, йорките на изискват ежедневни дълги разходдки. Това е идеално, в случай, че и ти не си отялвен спортен фен. Обичат да пътуват и могат да бъдат навсякъде със своите стопани. Непретенциозни към храна, обичат всичко, нуждаят се от около 60 гр. суха гранулирана храна на ден. Не изискват специални грижи, освен обичайните ваксини и ежедневно разресване и подръжка на козинката.

 

 

Бебето йорки се ражда между 58 и 64 дни от бременността на майката. Новородените са с тегло между 60 и 120 гр. Козинката им е къса, мека и лъскава. Гръбчето е черно, а лапичките, коремчето и муцунката златисто-кафяви. Въпреки, че не чуват и не виждат, те са много жизнени, веднага се "залепват" за мама и започват лакомо да бозаят.

 

След две-три седмици бебетата започват да стават все по-самостоятелни. Вече имат зъбки могат да бъдат захранени. Те вече не зависят толкова много от майка си, започват да се закачат и да играят, да излизат от кошарката и предприемат първите опознавателни експедиции.

 

Бебето спи между 12 и 18 часа на ден. Осигури му тази възможност.

 

До навършване на тримесечна възраст избягвай да извеждаш бебето извън дома си, а ако ти се налага да го правиш, не го пускай да ходи. Бебето все още не е укрепнало достатъчно и е по-добре да не рискуваш да се разболее.

 

На тримесечна възраст йорките трябва да се обезпаразитят с преперат против вътрешни паразити. Консултирай се с ветеринарен лекар по този въпрос.

Никога не давай на йоркито карантия, кокали, пикантни храни или салам. Не забравяй, че шоколадът е отрова за кучето.

 

Дано сме ти дали стартови насоки за породата, така че по-лесно да направиш своя избор – йоркширският териер ли е твоето куче или не.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
PinkPan7her
преди 10 години

Йоркитата - непретенциозни към каквото и да било, особено храна?! ХАХА. Изключително трудно за дресиране куче въпреки интелекта си. Изключително капризно. Мрази да е само. Не предизвиква алергия, тъй като козината му е като човешката коса, а не като стандартната кучешка козина. Неподходящо за семейство с деца. Териториално животно. Не се отглежда в комбинация с други кучета или ако това се прави, трябва да са пораснали заедно.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия