5 изобретения, за които не подозираш, че са китайски

2015-03-07 13:10:00
5 изобретения, за които не подозираш, че са китайски
Снимка: freedigitalphotos.net

Светът е разнообразен и шарен, винаги ни изненадва с любопитни факти, за които дори не подозираме. Всъщност има много изобретения, които ползваме ежедневно, а не се замисляме как и къде са се появили на бял свят. Сега ще ти представим няколко изобретения, за които дори не подозираш, че са китайски. Кои са те?

 

Компас. Вероятно не знаеш, но компасът е изобретен в Китай. По времето на династията Хан компасът е бил от желязо. Тогава е използван за да предсказва бъдещето. Древните китайци са затопляли метален предмет, потопен във вода. По-късно те са изобретили първите компаси, които са показвали посоките на света. Първоначално компасът е определял само южната посока, защото китайците я смятали за най-важна.

 

 

Приборите за хранене. Не се замисляш как са изобретени приборите, макар да ги ползваш по няколко пъти всеки ден? Всъщност китайците са изобретили клечките за хранене. Учудващо, но по-късно те са измислили и вилицата, която се е ползвала само от висшето общество.

 

Книжните пари. В началото парите са били само от метал. Едва през VII век се появяват книжните пари, които са били невероятно удобство. На търговците вече не им се е налагало да носят големи количества от тежките монети. Хартиените пари са се появили, заради недостиг на монети и бързо са добили популярност.

 

Барут. Той е открит съвсем случайно от китайски алхимици. Докато те са се опитвали да намерят рецепта за безсмъртие, създали барут. Отначало барутът съдържал калиев нитрат, дървесни въглища и сяра, а съставът му бил описан през 1044 година. Отначало ценното вещество е използвано за сигнални ракети и фойерверки, а едва по-късно за военни цели.

 

Менюто в ресторантите. Във всяко заведение, което посещаваш, ти дават меню, нали? А замисляш ли се чия е била идеята за това полезно изобретение? Всъщност трябва да благодарим на китайците, защото на тях първо им е хрумнало да опишат ястията си на хартия. Търговците пътували много и не били запознати добре с ястията на отделните региони. Затова готвачите решили да описват храната, за да могат техните клиенти да имат по-ясна представа какво ще консумират. След това менюто бързо добило популярност.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия