Антоан Адолф Сакс изобретява саксофона

Белгийският майстор на музикални инструменти Антоан Адолф  Сакс е изобретил саксофона. Адолф Сакс е роден на 6 ноември 1814 година в Динан, днешна Белгия, в семейството на майстор на музикални инструменти.  Адолф започва да прави ин

2011-11-06 09:54:35
Антоан Адолф Сакс изобретява саксофона
Белгийският майстор на музикални инструменти Антоан Адолф  Сакс е изобретил саксофона.

Адолф Сакс е роден на 6 ноември 1814 година в Динан, днешна Белгия, в семейството на майстор на музикални инструменти.  Адолф започва да прави инструменти от ранна възраст, като по-късно изучава флейта и кларинет в Кралското училище по пеене в Брюксел.

След като напуска училище, той започва да експериментира с нови видове инструменти. Първото му важно изобретение е подобрение на бас кларинета, което патентова през 1834 година.

През 1841 година Сакс се премества за постоянно в Париж и започва да работи върху нова серия инструменти, които демонстрира през 1844 година. Те получават името саксхорни и се използват широко и днес. През 1845 година той изобретява не толкова успешните сакстромби, медни инструменти с по-тесен отвор от саксхорните.

Около 1840 година Сакс изобретява кларинет-бурдон, неуспешен предшественик на контрабас кларинета.  По същото време той разработва и инструмента, с който е най-известен - саксофона, който патентова през 1846 година.

С времето саксофонът придобива известност и през 1867 година Адолф Сакс получава преподавателско място в Парижката консерватория.  Той продължава да прави нови инструменти до края на живота си.

Умира на 4 февруари 1894 година в Париж.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия