Дисикудусите - водните зебри

2015-01-13 17:01:00
Дисикудусите - водните зебри
Снимка: freedigitalphotos.net

Ще отделим вниманието на една много красива порода декоративни рибки, които са известни като водните зебри. Това са distichodus или често наричани сред по-непретенциозните акваристи – „дискуси”. Правилното произношение на името е дисикудус, но няма да се спираме на това. Рибките от този вид са характерни с вертикалното си раиране, наподобяващо зебра, жълтеникавия цвят на люспите си и червените гръбни и гръдни перки и опашка.

 

Къде се срещат в природата? Дисикудусите обитават водите на Централна Африка, като най разпространени са в Камерун, Демократична Република Конго, Танзания. Намират се и в езерото Танганайка.

 

 

Какво е нивото на отглеждане на тези рибки? Дисикудусите са трудни за отглеждане и не се препоръчват за начинаещи акваристи. Все пак, ако решите да се сдобиете с такива питомци, знайте, че минималния обем на аквариума, който би бил подходящ за тях е 550 литра. Температурата на водата не трябва да пада под 22 градуса и не бива да е по-топла от 26. Киселинността е важно да бъде между 6 и 7.5 pH.

 

Колко пространство е нужно на една такава рибка? Размерите от 150х60х60см трябва да се считат за минимум за отглеждането на Distichodus sexfasciatus. На едър екземпляр е нужен дори по-голям съд. Не е добра идеята да има засадени растения, тъй като те ще бъдат изядени. Осигурете гладки скали и корени. Пясък или средно големи камъчета могат да бъдат използвани като посипка.  Distichodus sexfasciatus е отличен скачач, така че аквариумът трябва да бъде захлупен.

 

Тези рибки са непредсказуеми. Докато някои екземпляри остават мирни с подобни на размер видове, други могат да са агресивни. Разбира се, не се опитвайте да държите един от този вид, с много по-малки или срамежливи видове. Ако сe отглеждат в група, като малки не се нападат, но след време, започва вътрешновидова агресия.

 

С какво се хранят? Тези риби са всеядни и ще приемат различни храни. За по-доброто им състояние трябва да им се осигурява и храни на растителна основа. Също така давайте жива и замразена храна като земни червеи, скариди и миди, заедно със замразен грах (премахвайте люспите му).

 

Размножаване. Distichodus sexfasciatus са изключително сложни за развъждане в аквариумни условия. В допълнение може да споменем, че това е най-често срещаният вид Distichodus, в аквариумното хоби. Не си купувайте тази риба ако не можете да и осигурите нормалните условия, а те са най-вече голям аквариум и добра филтрация. Когато е малка, на тази риба цветовете са ярко червени и оранжеви, но с растежа й  цветовете изчезват.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия