Царствените скаларии

2015-01-04 11:02:00
Царствените скаларии
Снимка: freedigitalphotos.net

Скалариите безспорно са едни от най-харесваните и желани аквариумни обитатели. Без значение от възрастта и нивото си, повечето акваристи винаги са горди от своите питомци, представители на това семейство. Скалариите са изключително красиви на външен вид, като са характерни със странично сплеснатото си тяло, почети симетрични вертикални коремна и гръбна перки и падащите им, подобно на мустаци, характерно видоизменени две перки.

 

Скаларията се среща в Южна Америка. Живее в бавни реки и езерата в райони, който обхващат цяла Амазония, в Бразилия, Колумбия, Еквадор и Перу. Обитава водоеми, в които водата е с постоянно ниски стойности на киселинност.

 

Тъй като скаларите са много "високи" средно 30см, добре е да се направи висок аквариум (50см и повече). Той не трябва да бъде по-малко от 150 литра. Трябва да е добре залесен с растения, които да създават укрития, но също така трябва да остава място и за плуване. Добре е да има и корени, които освен, че изглеждат много ефектно, създават укрития и сянка в аквариума.

 

 

Тези риби са много чувствителни към качеството на водата, затова е необходима отлична  филтрация. В природата живеят в кисели и относително меки води с рН 5,0 - 7,5. От много поколения вече успешно се отглеждат в аквариуми и са адаптирани и към вода с по-високо pH и твърдост, но е желателно да регулирате водата според техните природни местообитания. Така рибите ще се чувстват много по-добре. Разбира се, необходима е и редовната подмяна на вода, която води до намаляване на азотните съединения и нитрати.

 

Скалариите са всеядни. Хранят се с жива храна, заместители, както и малки живи рибки, които представляват значителна част от диетата им в природата. В аквариумни условия може да се храни основно с качествени сухи храни (на люспи или гранулирани). За да бъдат тези риби в перфектна форма, трябва да получават и жива или замразена храна.

 

Докато не станат полово зрели, полът на скалариите се определя трудно. Възрастните мъжки са по-големи и имат изпъкнала горна част на главата, така нареченото „чело”. Това обаче не е най-точната идентификация, затова в повечето случаи полът може да се определи едва след образуване на двойката. За полагане на яйцата женските избират листа, вертикални повърхности или камъни, корени, скали, а понякога дори и стъклото на аквариума. Снасят от 150 до 1000 яйца. От голямото количество яйца се излюпва едва една четвърт. След излюпването младите риби не приличат на възрастните. Едва по-късно започват да развиват така характерната перка. С родителите трябва да бъдат поне 4-5 седмици и да бъдат хранени обилно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия