Живораждащите аквариумни рибки - непретенционзите любимци

2014-12-23 11:02:00
Живораждащите аквариумни рибки - непретенционзите любимци
Снимка: freedigitalphotos.net

Аквариумните рибки се поделят на различни групи. Това уточнение е важно да се направи, защото според нивото на младите акваристи могат да се подберат подходящи за отглеждане от тях рибки. Най лесните и непретенциозни за отглеждане рибки са тези от групата на живораждащите.


Живорaждащите са едни от най-популярните аквариумни обитатели. Почти всички начинаещи акваристи са започнали с една или повече от тези красиви и интересни рибки. Те са доста издръжливи и се смятат за добър избор за начинаещи. Живородките са много забавни и доста опитни акваристи продължават да им се наслаждават. Достъпни са няколко различни вида и множество цветни вариации.
Повечето живородки се размножават лесно в аквариумни условия. Редки видове и диви екземпляри обаче обикновено са достъпни само чрез опитните професионалисти.

Къде се срещат? Живородките се срещат само в Америка и Азия. Появили са се късно през еволюционния процес, преди около 44 - 38 милиона години. Характерна визуална черта при живородките е задната перка при мъжките. Тези риби присъстват в аквариумното хоби от много дълго време. За първи път са представени в Европа през 1890 година. Живородките имат едно предимство пред хайверните рибки - то се изразява в това, че от момента на раждането им могат моментално да се скрият от хищниците. Новородените се раждат живи и почти напълно развити, но често собствените им родители ги изяждат.

 

 

Как съжителстват помежду си и с други рибки? Живораждащите рибки не са агресивни и могат да живеят задно с други видове, с подобни размери. Повечето живородки се чувстват най-добре в групи от 5 или повече. Обикновено се развива йерархия с доминиращ мъжки, който е най-ярко оцветената риба в групата. Най-добре е да имате един мъжки и няколко женски. Ако желаете да имате повече от един мъжки, добавете няколко женски за всеки мъжки, за да намалите агресията им.

Как се отглеждат и хранят? Като цяло живородките обичат по-твърда вода, ще имат полза от 1 до 1,25 чаени лъжички не-йодирана сол на 4 литра аквариумна вода. Молинезиите често се отглеждат в соленоводни аквариуми и се смятат за морска риба.

Как се размножават? Тъй като малките могат да се крият от хищниците от момента на своето раждане, не е необходимо живородките да са толкова плодовити като хайверните риби - обикновено раждат само 20-40 малки, въпреки че някои раждат и до 150. Женските от семейство Поецилии (което включва гупи, молинезии, хелери и плати) преминават през процеса "супероплождане" - притежават способността да съхраняват неизползваната семенна течност от мъжките в продължение на няколко месеца. Женската може да роди малки няколко пъти само след едно чифтосване.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия