Разбери дали имаш музикални заложби

2014-12-30 14:34:00
Разбери дали имаш музикални заложби
Снимка: freedigitalphotos.net

Музиката е едно от изкуствата, с което може би имаме най-чест досег. Тя звучи от всеки смартфон или плейър, в колата, докато баща ти те кара към училище, дори и в модерните автобуси и тролейбуси в градския транспорт.

 

Освен завладяваща, музиката е и достъпна. Много често тя не ангажира много ресурс. Ако решиш да се занимаваш с фотография, няма как да заобиколиш или пропуснеш покупката на поне среден клас фотоапарат и прилежащите към него аксесоари – статив, филтри, обективи, а това не е по възможностите на всеки. За да рисуваш понякога трябва да отделиш не малък бюджет за бои, пастели или материи и повърхности, върху които да рисуваш, да не говорим за уроци и курсове.

 

 

С музиката може да впрегнеш някои хитрини за да установиш има ли надежда от теб да излезе следващия глас или инструменталист на България. Като начало може да опиташ да разбереш имаш ли усет за интервали между тоновете. Най-лесно това може да провериш чрез пианото в кабинета по музика. Натисни последователно 5-6 от белите клавиши и се опитай да възпроизведеш същите тонове с гласа си. Ако имаш добър слух, няма да ти отнеме много време да се нагласиш и да уцелваш тоновете от пианото с гласа си. Чудесен и безплатен начин да се тестваш за музикални способности.

 

След вярното пеене идва ред на ритмичността. Това означава да подложиш на изпитание способностите си да изпееш правилните тонове в точния момент, без да избързваш или без да изоставаш. Ако уцелваш правилния ритъм на песента, тогава всичко по тази точка също е изпълнено.

 

Включи в действие и диафрагмата. Вероятно в различните музикални формат, по време на предварителните им кастинги, ти е правило впечатление, как журито казва на неуспешните кандидати, че не пеят ясно или че гласчето им трепери, или пък че нямат силен и плътен глас. Това може да се управлява благодарение на диафрагмените мускули, с които природата е сътворила всеки един от нас. Диафрагмените мускули, които се намират в зоната на пъпа са отговорни за стегнатата и постоянна струя въздух, която излиза от дробовете ни и минава през гласните струни, за да възпроизведе звук. Ако по време на пеене контролираш тези мускули, изпълнението ти ще звучи по-професионално и отработено.

 

Слухът, усетът за интервалите и ритмичността са ключови и за тези, които искат да се насочат към инструменталните изяви. Един пианист или китарист може и да не притежава способности на вокален артист, но няма как да заобиколи гореизброените.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия