Екзотичните цихлиди

2014-12-06 15:31:00
Екзотичните цихлиди
Снимка: freedigitalphotos.net

Цихлидите са декоративни риби, които са по-претенциозни от останалите видове. Те са атракция за всеки аквариум, но имат по-големи изисквания към температурата на водата и нейния химичен състав. В отплата, тези аквариумни обитатели носят наслада за окото с екзотичните си и плавни движения.

 

Външен вид. Тялото е издължено и вретеновидно. Гръбната перка е ниска и издължена назад. Перките по коремчето при мъжките са с две дълги шиповидни удължения на първото и последното си разклонение. Цветът е основно сребрист. През средата на тялото и по гърба преминават два реда тъмни, почти квадратни петна, разположени шахматно, което дава и популярнот име на вида. При мъжките под очите, по гръбната, коремните, аналната и опашната перки има червени нюанси, а по опашната и гръбната има син ръб.

 

 

Женските са по-дребни и с по-издуто коремче, като им липсват цветовете и удължените перки на мъжките. Рибите имат много голямо цветово вариране и поради това се срещат в доста различни цветни вариации в зависимост от произхода си. На размер мъжките достигат 9 см, а женските – около 6.

 

Къде се срещат цихлидите в природата? Разпространени са в Южна Америка, в горната част на басейните на реките Рио Негро и Ориноко във Венецуела, Бразилия и Колумбия. Обитават много мека и кисела вода.

 

Как се отглеждат и какъв е техният характер? Най-добре се чувстват в кисела вода (с киселинност 5,5 или по-малко). Това е и отличителна черта на повечето цихлиди. На моменти могат да са доста агресивни, затова им е нужен залесен аквариум с множество укрития (камъни и корени).

 

Добре е да се гледат и в общ аквариум с други дребни риби, за пердпочитане тетри, които понасят подобни условия на водата. Ако са сами, стават плахи и започват да се крият през повечето време. Най-добре се чувстват на двойки или тройки (един мъжки с две женски). Имат нужда от богата на кислород, много чиста вода. Ако такава не им бъде осигурена, се разболяват много лесно.

 

Хранителни предпочитания. Хищници са – в аквариумни условия приемат дребна жива или замразена храна, обикновено отказват суха или я ядат рядко.

 

Размножителен период. Цихлидите хвърлят хайвер на открито. Обикновено си избират листо или друга плоска повърхност. Женската снася между 50 и 100 яйца, като след това пазете тях и малките след излюпване.

 

Лоши родители са и затова видът е доста труден за развъждане. След излюпване малките са много дребни и трябва да се захранват с микро храна (попитайте в близкия зоо магазин), а когато пораснат, да им се дава новоизлюпена артемия.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия