Съвети как да храним котката си

2014-11-09 12:02:00
Съвети как да храним котката си
Снимка: freedigitalphotos.net

Как котката избира храната си? Има два основни фактора, които определят нейния избор. Първо, котката избира какво да яде според хранителния профил на храната. Според изследване, най-подходящата пропорция макронутриенти за котките им доставя 50% енергия от протеини, 40% от мазнини и 10% от въглехидрати. Второ, котката избира храната си според своя вкус и мирис. Всяка котка е уникална: има свой собствен вкус и изборът, който прави, зависи много от нейния „кулинарен” опит от най-ранна възраст. Котката научава какво ѝ харесва и се придържа към избраната храна. С течение на времето, ситуацията все по-трудно може да се промени, а някои котки категорично оказват храни с определен вкус. Затова е необходимо подходящо хранене от ранна възраст, което ще предостави удоволствие и ще подпомогне здравето на котката.

 

Каква храна да даваме? Мократа храна съдържа влага, която е добра за здравето на уринарния тракт и е приблизително четири пъти па-малко калорична от сухата храна, което помага за поддържането на здравословно телесно тегло. Изследване показва, че режим с храна с висока влажност, каквато е мократа храна (паучове или консерви), може да допринесе за здравето на уринарния тракт, тъй като обемът на урината се увеличава, а минералната ѝ концентрация намалява. Това е много практическо решение, което помага за намаляването на риска от образуване на камъни в пикочните канали или от възпаление на пикочния мехур.

 

А сухата храна? На първо място, тя поддържа доброто здраве на устата. Сухите частици почистват зъбите, докато котката дъвче. Второто предимство на сухата храна е, че може да се предлага през целия ден, без да загуби вкуса и свежестта си. Сухата храна може да се оставя по-дълго време в купичката, което дава възможност на котката да яде по малко и на често. Това е особено важно за котки, които стоят вкъщи, докато стопанинът им е на работа, например.

 

Котките обичат да се хранят по малко, но много пъти на ден. В естествени условия, котката ловува 4-8 пъти на ден. Плячката е обикновено малка, много по-малка от самата котка. Същото става и вкъщи. Следователно, ролята на стопанина е да предлага достъп до малки количества храна през целия ден. Това на практика означава, да се предлагат около 4 хранения с мокра храна и да се оставя суха храна, до която котката ще има достъп през цялото време.

 

Какво количество? Физическото състояние на котката зависи много от количеството храна, което изяжда. Ако котката яде твърде много, тя напълнява. Важно е да се знае, че ако идеалното тегло за вашата котка е 4 кг, една малка промяна от 500 г за няколко месеца се счита за наднормено тегло. Тъй като комбинирането на мокра и суха храна носи много ползи, двата вида храна трябва да се дават пропорционално през деня. Например, една 4 кг котка в зряла възраст, която се движи достатъчно, има нужда от 200 ккал на ден, за да остане във форма. За да се предостави тази енергия със суха/мокра смес, стопанинът трябва да предлага 20 г суха храна на котката си в зряла възраст и 150 г храна от паучове или консерви.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
npp
преди 9 години

ако искате да предпазите котката си от преждевременна смърт, тогава не я хранете постоянно със суха храна и консерви, но най-добре и гответе и и давайте домашна готвена храна


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия