Яде ли кучето плодове?

2014-10-12 12:04:00
Яде ли кучето плодове?
Снимка: freedigitalphotos.net

Кучетата ядат ли плодове? С какво храните домашни си любимец? Когато чуем храна за кучета си представяме кокали и месо, както и гранулирана храна. Да, така е, кучето трябва да се храни разнообразно и пълноценно. Вероятно не си представяте домашния ви любимец да си хапва ябълки, но това изобщо не е толкова странно. Сега ще ви разкажем повече за плодовете, които са полезни за вашия домашен любимец.

 

Разбира се, не си представяйте, че кучето може да яде всякакви плодове. Не всички плодове са здравословни за кучето, някои дори могат да са опасни, защото са токсични за кучешкия организъм. Затова трябва да внимавате много какво давате на домашния си любимец.

 

Кои плодове са полезни за кучето? Боровинките са силни антиоксиданти, затова са препоръчителни. В същата категория попадат и бананите, ябълките, крушите, мангото, папаята, пъпеша, портокала, сливите и кайсиите.

 

Все пак, трябва да се консултирате с лекар и да давате внимателно плодовете на кучето. Питайте ветеринарния лекар в какви количества и кои плодове можете да давате на вашето куче. За съжаление, понякога се получават и алергии. Винаги давайте на кучето измити плодове.

 

Внимателно с костилките. Не забравяйте, че костилките не са полезни! Трябва да ги премахвате от плодовете, когато ги давате на кучето си. Има опасност то да ги глътне или да се задави с тях.

 

Как да го накарате да яде плодове? Ако кученцето ви е още малко, ще бъде много по-лесно. Опитайте се да му давате плодове от време на време, за да може то да свикне с тях. Така ще ги „заобича“, просто защото е малко. Така то ще ги яде без проблем в чист вид.

 

Опитайте се да го примамите. Има голям шанс вашето пораснало куче да не иска да опита плодовете. Затова се постарайте да му ги представите като нещо вкусно. Например, нарежете ябълката на парченца и му давайте да улови всяко парченце.

 

Има плодове, които трябва да избягвате да давате на домашния си любимец. Това е гроздето, както и стафидите. Те могат да са опасни за кучето, защото са токсични за него. Ако ги приеме в по-големи количества, може да получи увреждане на бъбреците.

 

Преди да включите плодовете в диетата на вашето куче, консултирайте се с ветеринарен лекар. Плодовете не могат да заместят другите храни, с които храните кучето си. Ако смесите свежи плодове с кучешка храна или пилешко месо, има по-голяма вероятност домашния ви любимец да ги хареса на вкус.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Stoqn_Trakiev
преди 9 години

Моето куче яде всичко. Яве и диня, аде и банани, а бее всичко.http://iconomicabg.blogspot.com


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия