Бета - аквариумният войн

2014-11-02 11:00:00
Бета - аквариумният войн
Снимка: freedigitalphotos.net

Рибката войн, водният Арес и пъстрият Марс – това са само някои от имената на агресивната  аквариумна рибка бета. Важно е да знаете някои от отличителните й черти, за да нямате грижи в отглеждането й. Тя е от семейството лабиринтови риби, известни с особеностите си, че могат да вдишват въздух директно от повърхността на водата.

 

Betta, на латински, може да се отглежда в малък самостоятелен аквариум, също както и в по-голям общ, но никога не слагайте заедно с Бета спленденс ( под вид на тази порода, известен с дългите си перки и опашка). Аквариумът трябва да бъде гъсто залесен, включително и с плаващи растения.  Тъмната посипка по дъното ще подчертае цветовете на тази риба по-добре. Не обича течение. Температурата трябва да е над 25 °C.
Както всички лабиринтови риби, бетите има дихателен (лабиринтов) орган, който им позволява да дишат въздух директно от повърхността. Поради тази причина трябва да се премахнат всички прегради, които биха им попречили да имат свободен достъп до въздуха.

 



Важно е да знаете, че тези риби имат силно изразена агресия помежду си. Трябва да се отглежда само по един мъжки в аквариум, освен ако има някаква преграда между тях. При наличие на повече от една мъжка риба обикновено двубоите не закъсняват и завършват с фатален край за едната или двете рибки. При женските няма толкова изразена битка и затова могат да се отглеждат в един аквариум.

 


Бетите имат сравнително кратък живот. Опитни акваристи споделят, че най-добрата възраст за развъждане е около една година. Както повечето лабиринтови, те правят гнездо от въздушни мехурчета и нямат нужда от голям съд или някакви по-специални условия. Подходящо е малко  аквариумче, без камъчета, пясък или друга посипка по дъното. Трябва да се оформят някакви укрития за женската, защото по време на ухажването мъжкият е доста груб. Дори и с укрития, женската пак може да изгуби част от перките си.

 

Когато са готови да хвърлят хайвера си, рибите стават много по-ярко оцветени. Започват да се движат около направеното вече гнездо. Мъжкият се увива около женската и я преобръща. Женската хвърля своя хайвер, веднага след което мъжкият го опложда. Плуващите яйца се слагат в гнездото. След това е добре женската да се отдели от гледна точка на нейната безопасност.

 

Малките се излюпват след ден - два и обикновено започват да плуват на третия ден. Тогава се отделя и бащата. Захранват се със сушени, стрити яйчни жълтъци, артемия (продавана във всеки зоо-магазин за акваристи) или специализирана прахова храна за новоизлюпени рибки. Хранете често и по малко. Неизядената храна отстранете, защото водата ще се замърси бързо, което ще има фатален край за малките рибки.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия